Кандидатът на германските социалдемократи за канцлер Мартин Шулц обеща днес да обвърже вноските на страната си в бюджета на ЕС със "справедливото" преразпределяне на бежанци между държавите-членки.

"Средиземно море не бива да става масов гроб", написа бившият председател на Европейския парламент в туитър. "Бежанците трябва справедливо да се разпределят в ЕС. Ще направя германските плащания за ЕС зависими от това".

Германия, най-голямата икономика на ЕС, е и най-голямата нетна вносителка на приходи в неговия бюджет - 21,59 %. В предизборните сондажи социалдемократите са втори с 25 % от електоралните предпочитания след 36,5% за дясноцентристката коалиция на канцлерката Ангела Меркел, която ще се бори за четвърти четиригодишен мандат през септември.

Близо 65 000 нелегални мигранти са намерили смъртта си на път към Европа - в Средиземно и Егейско море или задушени в превозни средства - откакто се води тази статистика, каза вчера българският външен министър Екатерина Захариева.

Междувременно интернет платформата EU Observer съобщи, че Италия вероятно ще се натъкне на юридическа блокада, ако приложи плановете си да издава временни визи на мигрантите да пътуват в ЕС.

Според британския "Таймс" правителството в Рим иска да се позове зацелта на европейска директива, която може да бъде активирана, само ако държавите-членки се съгласят с квалифицирано мнозинство в Съвета на министрите възоснова на предложение от Европейската комисия.

Нито едното, нито другото е вероятно да се случи според EU Observer.

ЕС е приел директивата за временната закрила (55 от 2001 година) след войната в Косово през 1999 година, за да осигури защита на бежанците от нея.

Преди две години Италия пак заплаши да издаде шенгенски визи за наводняващите я мигранти заради липсата на солидарност от останалите европейски страни.

Според европейското законодателство (т.нар. Дъблински регламент) кандидатите за убежище трябва да останат в страната, където за първи път са стъпили на европейска територия, докато молбите им бъдат решени. Тази норма обаче досега беше многократно нарушавана.