България се споразумя с ЕК изградените в защитена зона „Калиакра“ ветрогенератори и голф игрище да не бъдат премахнати, съобщи агенция "Фокус". Забранява се издаването на нови разрешения за строителство, а страната трябва да вземе мерки за опазване на биоразнообразието в защитената територия.

В резултат на преговорите на министъра на околната среда и водите Нено Димов с Комисията се стигна до решение да не бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона.

Налага се забрана за издаването на нови разрешения за строителство на територията на защитената зона, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Комисията поиска България да бъде осъдена за одобрението на 600 проекта за изграждане на 2900 ветрогенератора, къщи, вилни селища и инфраструктура в защитената територия.

През януари 2016 г. Съдът на ЕС осъди страната за одобрението на девет проекта за ветрогенератори и един за голф игрище. От тях са реализирани общо седем. Те няма да бъдат премахнати според постигнатите договорености.

България трябва да изпълни няколко условия за опазване на биоразнообразието в защитената местност в съгласие със споразумението с ЕК. Системата за ранно предупреждение за прелитащи птици в района на ветрогенераторите трябва да бъде доизградена, а до завършването й трябва да се вземат мерки за защита на птиците на местата, които не са обхванати от нея. Това означава спиране на работата на вятърните турбини по време на миграционните периоди на птиците. 

Трябва да бъде създадена зона „Комплекс Калиакра“, където да бъде забранено строителството, изисква още ЕК. Това ще се случи със заповед на министъра на околната среда и водите.

Сред условията на Комисията са и промяна на заповедите за защита на птиците в зони „Калиакра“, „Белите скали“ и „Било“, които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра.

Според новите правила министърът на околната среда ще може временно да спира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при опасност от сблъсък на голям брой птици с витлата, например при засилена миграция.