12 къщи, издигнати незаконно в ромската махала Лозница на Асеновград, са били съборени от багери на строителна фирма, наета от общината, предаде БГНЕС.

Още четири са премахнати доброволно от хората, които са ги издигнали.

Така още една от мерките, набелязани за разрешаване на конфликта, който избухна в града, бе спазена, припомня агенцията.

Асеновград стана център на размирици в последните дни на юни след масов побой, при който роми от махалата атакуваха с тръби и пръти лагер на деца гребци и техни преподаватели.

Проверките в махалата продължават, при установяване на адресните регистрации на обитателите още преди седмица стана ясно, че над 830 са дошли от другаде. След акцията по събарянето само малцина са се регистрирали като нуждаещи се. На място те са консултирани от социални работници.

Междувременно на извънредна сесия общинските съветници гласуваха промяна в разчета на финансиране на капиталовите разходи за годината и насочиха 27 000 лв. за създаване на постоянна полицейска приемна в махалата. Това е друга от мерките, които бяха набелязани.

В понеделник вицепремиерът Валери Симеонов ще се срещне с кмета на Асеновград в града, за да коментират заедно с инициативния комитет на протестите изпълнението на мерките.