"Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период," заяви министър-председателят Пламен Орешарски в ефира на "България он еър". 

Той подчерта, че политическата нестабилност от последната една година е  далеч извън компетенциите на кабинета.  Оправда и несвършената работа в сферата на здравеопазването и администрацията с "невъзможност за стартиране" и призова следващия кабинет да се захване бързо с тези задачи. За икономическия ръст на страната до края на годината, премиерът направи положителна прогноза. 

„Оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия“, отбеляза министър-председателят. „Наблюдаваме макроикономическите данни. До май месец всички те бяха възходящи. Сега очаквам с интерес данните за юни и за юли. Вероятно ще има някакви колебания, но не мисля, че ще са драматични, които да обърнат тенденциите“, добави той.

По думите му икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ. „Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж“, изтъкна той. 

Орешарски подчерта, че най-голямото предизвикателство пред България сега е съставянето на служебен кабинет и новото правителство след това. По думите промените по върховете на държавата ще се отразят и на бюджета, ще има колебания в приходната част и натиск в разходната.

Премиерът беше категоричен, че българската банкова система е между най-добре капитализираните и с най-добра ликвидност измежду банките във всички страни членки на ЕС. Според него банковата паника е напълно овладяна и преодоляна, а аукционът от 1,2 млрд. лв. не е повод за актуализация на бюджета. 

Премиерът оцени и членството на България в ЕС като успешно и преди всичко като възможност за навлизане на нови инвестиции и технологии в нашия пазар. В тази връзка оцени и "Южен поток" като много важен за страната ни проект. 

„В момента се намираме в състояние на пауза, след като ЕК имаше коментари и забележки в официално писмо. Ще поясня, че това е евентуално начало на наказателна процедура. Държа да отстраним и да уточним с ЕК тези бележки. Много се надявам това да стане в непродължителен срок, така че да може да продължим“, каза още министър-председателят.