Около 10 минути отне на Народното събрание решението да смени принципала на държавната "Българска банка за развитие". Депутатите - управляващи и опозиция единодушно, приеха на две четения законопроекта, с който управляващ капитала на ББР вече ще е министърът на икономиката - в случая Емил Караниколов, а не министърът на финансите - или Владислав Горанов.

Предложението е на Министерския съвет и се прави за втори път. Предишният опит за смяна на принципала на държавния трезор бе към края на мандата на кабинета "Борисов 2" през 2016 г., когато банката трябваше да мине под управлението на Божидар Лукарски. Тогава обаче предсрочно прекратеният управленски мандат попречи това да се случи.

По-интересното е, че комисията по бюджет и финанси в парламента, която е и водеща по законопроекта, така и не е излязла с доклад за промените, приети скоропостижно днес. Доклад имаше само от комисията по икономическа политика, която е приела поправките единодушно. В документацията не се среща и становище на Министерството на финансите, въпреки че винаги досега именно то е било принципал на държавната банка (от 1999 г. насам, когато трезорът се нарича "Насърчителна банка - б.р.)

Още при внасянето на първия законопроект миналата година мотивите на Министерския съвет бяха, че с преминаването на ББР към министъра на икономиката "ще се подобри координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия” и ще има и „повишаване конкурентоспособността на българската икономика като цяло”. Сега мотивите са идентични.

Другият любопитен факт - това ще е втората поява на Емил Караниколов в ББР, само че този път ще е в качеството си на принципал, а преди това е бил назначен като член на Надзорния съвет, съвместявайки предишния си пост на председател на Агенцията за приватизация и средприватизационен контрол, на който бе назначен от първия кабинет "Борисов". В ръководството на ББР обаче влиза с подписа на финансовия министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов.

Най-пресните случаи, в които ББР е влизала в новините, са заради дадения заем на "Международен панаир - Пловдив", както и финансите, отпуснати от банката за "Държавната консолидационна компания", с които беше "национализиран" заводът "Авионамс" - бивша собственост на собственика на фалиралата банка КТБ Цветан Василев.

Преди това, през 2014 г., ББР влезе в новинарския поток и с това, че може да стане акционер в поставената под особен надзор тогава КТБ и така на практика банката на Цветан Василев да бъде национализирана. До този сценарий не се стигна.

Пак през 2014 г. излязоха информациите, че държавният трезор е погасил задълженията към КТБ на "Булгартабак" - компанията от сферата на влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Малко след краха на КТБ излезе новината и, че фирмата "Водстрой 98" е заложена в държавната ББР срещу кредит от 46 млн. лева.