Втори опит от втори поред кабинет "Борисов" - правителството днес е одобрило приемането на промени в Закона за Българската банка за развитие (ББР), с които правата на държавата в капитала на банката да се упражняват от министъра на икономиката. Понастоящем това е бившият шеф на Агенцията за приватизация (назначен от ГЕРБ преди години) Емил Караниколов. Сега той се води министър от квотата на "Обединените патриоти".

От създаването на Българската банка за развитие досега правата на държавата в капитала се упражняваха от министъра на финансите - тоест от Владислав Горанов в настоящото и предишното правителство на ГЕРБ.

През септември миналата година - преди предсрочния край на мандата на 43-ия парламент, Министерският съвет внесе същата поправка в закона - тогава ББР трябваше да премине от Владислав Горанов към тогавашния министър на икономиката и все още лидер на СДС Божидар Лукарски. Справка в сайта на Народното събрание показва, че законопроектът не е бил приет от пленарната зала, защото изобщо не е стигнал дотам. Приет е само от икономическата комисия тогава.

Още при внасянето на първия законопроект миналата година мотивите на Министерския съвет бяха, че с преминаването на ББР към министъра на икономиката "ще се подобри координацията и ефективността по дефиниране и прилагане на държавните политики в подкрепа на малките и средните предприятия” и ще има и „повишаване конкурентоспособността на българската икономика като цяло”.

Сега мотивите са идентични, става ясно от съобщението на Министерския съвет.

Най-пресните случаи, в които ББР е влизала в новините, са дадения заем на "Международен панаир - Пловдив", както и финансите, отпуснати от банката за "Държавната консолидационна компания", с които беше "национализиран" заводът "Авионамс" - бивша собственост на собственика на фалиралата банка КТБ.

Преди това, през 2014 г., ББР влезе в новинарския поток и с това, че може да стане акционер в поставената под особен надзор тогава КТБ и така на практика банката на Цветан Василев да бъде национализирана. До този сценарий не се стигна.

Пак през 2014 г. излязоха информациите, че държавният трезор е погасил задълженията към КТБ на "Булгартабак" - компанията от сферата на влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Малко след краха на КТБ излезе и, че фирмата "Водстрой 98" е заложена в държавната ББР срещу кредит от 46 млн. лева.

Сега, ако законопроектът бъде приет, икономическият министър Емил Караниколов практически ще се върне в ББР, но в друго качество - на представляващ държавата в капитала й. През юли 2014 г. гръмна скандал с масови уволнения в ББР и смяна на Надзорния съвет на банката. Това става около две седмици преди кабинетът "Орешарски" да подаде оставка. По това време министър на финансите, под чиято шапка е държавният трезор, е Петър Чобанов.

Едно от трите нови попълнения в Надзора тогава е именно Емил Караниколов - в качеството му на изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Той бе един от малкото висши чиновници, които запазиха постовете си, получени в първия мандат "Борисов" след идването на правителството на БСП и ДПС. Караниколов остава в Агенцията за приватизация до избирането му за министър.