Народното събрание прие окончателно промените в Закона за съдебната власт, които предвиждат т.нар. "кариерни бонуси" за бившите членове на Висшия съдебен съвет. Кадровиците на съдебната власт ще имат възможност след края на мандата им да се върнат в магистратските среди на същия по ранг пост, на който са били преди да влязат във ВСС, но на избрана локация.

Поправката позволява на бивш член на Съвета, който е бил съдия в Окръжен съд във Видин да се върне като съдия, но в съда от същия ранг в София например, тчеч - СГС. За това преместване обикновеният магистрат се явява на конкурс. Бившият член на ВСС - вече не. Взе се решение кариерната придобивка да важи и за съдебните инспектори. 

Само от БСП гласуваха "против" поправките, внесени от ГЕРБ, патриотите и подкрепени от ДПС. Крум Зарков обвини управляващите, че изобщо проектът за промени в Закона за съдебната власт е наложен силово от управляващото мнозинство. И се гласува в нарушение на парламентарния правилник, който е с ранг на закон.

От ГЕРБ не обясниха на какво се дължи бързането с гласуването. Още от внасянето на поправката в парламента се подозира, че целта е той да влезе в сила преди изтичането на мандата на действащия ВСС, което ще се случи наесен, но от другата седмица Народното събрание е в лятна ваканция.

Бързането обаче бе очевидно - докладът на правната комисия за второ четене бе внесен точно 2 минути преди старта на пленарното заседание днес - в 8:58 ч. Тоест залата не е имала дори физическо време да се запознае с него.

В правилника на Народното събрание пише:

"Законопроектите, заедно с документите по чл. 76, ал. 1 и докладът на водещата комисия, на която са били разпределени, се предоставят на народните представители не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието, в което ще бъдат разгледани. Същият срок, ако Народното събрание не реши друго, се прилага и за разглеждане на законопроектите за второ гласуване."

На това основание и опозицията поиска темата изобщо да не влиза в дневния ред за днес. Въпреки че императивният срок за разглеждане на законопроекти - поне 24 часа след обсъждането им в комисиите, важи предимно за законопроектите на първо четене. Но... Народното събрание реши друго. Въпреки че парламенарната практика противоречи на това решение. 

От ГЕРБ пък обвиниха опозицията в лицемерие и "циркаджилък", защото преди говорели как парламентът не работи, а сега не искат да се гледат закони.