Москва ще предприеме ответни мерки, ако американският президент Доналд Тръмп одобри новите санкции срещу Русия, съобщи руския вестник "Комерсант", като се позова на източници от руското външно министерство.

Очаква се Москва да изгони 35 американски дипломати и да конфискува имоти, които принадлежат на американското посолство. Това ще бъде отговорът на наложените от бившия президент Барак Обама санкции миналата година, които сега не могат да бъдат отменени от Доналд Тръмп.

Кремъл може да намали броя на американските дипломати в страната, защото превишават броя на руските представители във Вашингтон, съобщава още "Комерсант".

Очаква се тази седмица законопроектът, който забранява на президента да отменя или смекчава санкциите срещу Русия, да бъде приет от Сената. Ако това стане, той ще бъде изпратен на президента Доналд Тръмп, който трябва да го одобри или да му наложи вето. Законът обаче би събрал достатъчно подкрепа, за да бъде отхвърлено евентуално вето.

За отхвърляне на президентско вето е необходимо квалифицирано мнозинство (две трети от гласовете) в Камарата на представителите и в Сената. Вчера Законът за противодействие срещу противниците на Америка чрез санкции, както е наименованието му, бе приет от долната камара на Конгреса с 388 гласа "за" и 2 "против".

Освен Москва той засяга също Иран и Северна Корея. Главната цел обаче е Русия, на която са посветени почти половината от 184-те страници от документа. Той налага нови санкции върху страната и задължава Тръмп да получи одобрението на Конгреса за отмяна или смекчаване на мерките срещу нея.

 

"Това е много тъжна новина от гледна точка на връзките между Русия и САЩ" - коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков - "Става дума за крайно неприятелски акт."