Тунис е първата арабска страна, която признава в Конституцията си равенството между половете и криминализира насилието над жените. Въпреки това жените се сблъскват с домашно насилие и дискриминация, които не се преследват от закона.

Това се променя с приемането на закон, който криминализира всички форми на насилие срещу жените. "Историческият проект" е начало на културна революция в африканската страна, където започва Арабската пролет, коментира в. "Монд".

Законът е приет единодушно от парламента на Тунис след дълги дебати. Той ще влезе в сила шест месеца след публикуването си в Държавен вестник и цели "да прекрати всички форми на насилие срещу жените".

Организации за защита на правата на жените в Тунис се борят за приемането на подобен закон от десетилетия. 

"Това е много емоционален момент и ние в Тунис сме горди, че успяхме да се обединим около този исторически проект", заяви министърът за правата на жените Назиха Лаабиди.

"Законът е много важен", коментира Абир Алхай Мавас, социолог, който работи за неправителствената организация "Земя за жените". "Законът защитава жените, които са изолирани, така че и те да могат да имат правата, които имат жените другаде, например в Европа."

Новият закон дефинира насилието срещу жените и включва основни опорни точки, препоръчани в Наръчника на ООН за законодателството относно насилието срещу жените. Криминализира се всяка форма на дискриминация, включително на работното място.

Според Мавас ключова част от закона се параграфите срещу домашното насилие:

"Изнасилването в семейството дълго е смятано за личен проблем, който лесно може да се прикрие, вместо за престъпление. Сега това се променя."

С тази поправка Тунис изпреварва не само останалите държави в Арабския свят, но и Русия, която декриминализира домашното насилие през февруари тази година.

Според новия закон властите трябва да разследват всеки случай на на насилие, дори ако жената оттегли твърденията си. Законът предвижда също психологическа подкрепа и правни консултации за жертви на насилие. Целта е "защита на човешките права и равентсвото на половете", коментора министър Лаабиди. 

Ще бъдат създадени убежища и информационни центрове, където жертвите на насилие могат да получат незабавна помощ.

Парламентът реши също да отпадне член от Наказателния кодекс, който позволява на мъже да избегнат наказателно преследване за изнасилване на малолетно момиче, ако след това сключат брак с него.

Минималната възраст, при която се счита, че дадено лице може да извърши полов акт по свое съгласие, става 16, а не 13 години (т.е. повече от границата в България, която е 14 години). Извън закона вече е и трудовата експлоатация на непълнолетни момичета за "слугинска" работа.

64% от 4 000 запитани жени в Тунис търсят позволението на на мъж от семейството, за да излязат от дома си, сочи скорошно проучване. Близо 70% са били жертви на вербално насилие в обществения транспорт, а 76% от омъжените жени са споделили за физическо и психическо насилие в семейството.

Според Мавас за насилието над жените има множество причини - от идеология до грешна интерпретация на Корана. Революционната вълна в арабския свят от 2011 г., известна като Арабската пролет, започнала именно в Тунис, прави положението на жените още по-тежко, казва тя. След протестите на власт идват авторитарни режими, а насилието се излива именно върху представителите на нежния пол.

Друга причина са лошите социални условия. Голяма част от жените са ниско образовани, нямат възможности за работа и това улеснява превръщането им в жертви на насилие и отнема възможностите за получаване на помощ отвън.

Новият закон среща широка подкрепа в тунизийското общество, но е критикуван от консервативни групи.

Депутатът Салем Лабиад коментира пред тунизийско издание, че новият закон "може да доведе до радикален феминизъм, да разруши основите на семейството и да легализира хомосексуализма". Много читатели на вестника са изпратили писма до редакцията, в които остро критикуват депутата и се подиграват на изявлението му.

Много мъже отричат правата на съпругите си дори без да имат религиозни съображения, подчертава Мавас:

"Те биха били остро критикувани, ако дадат свобода на съпругите си. Дори светски настроените мъже са под влияние на религиозния климат."

Новият закон е значителна стъпка в борбата с дискриминацията, смята организацията Human Rights Watch. Според нейни активисти, тунизийското правителство трябва да осигури финансиране за институциите, които ще се грижат за прилагането му, както и да има силна политическа воля.

"Новият закон в Тунис осигурява на жените възможност да търсят защита от насилието на своите съпрузи, роднини, както и от непознати. Сега властите трябва да финансират и подкрепят институциите, за да превърнат закона в истинска защита", коментира Амна Гелали, директор на офиса на Human Rights Watch в Тунис.

Тунис е пионер в признаването на правата на жените сред арабските държави. Новата конституция, приета през 2014 г. постановява, че "гражданите и гражданките имат равни права и задължения". Жените обаче продължават да са жертви на домашно насилие и дискриминция. Затова новият закон предизвика подкрепа сред жените в Тунис. За тях, той носи надежда за коренна промяна, пише "Монд", която може да е начало на културна революция в арабския свят.

През декември 2010 г. в Тунис избухнаха протести, които сложиха началото на Арабската пролет. Страната е единствената от обхванатите от вълненията държави, където свалянето на режима на тогавашния президент Бен Али доведе до приемане на светска конституция и установяване на мирно управление. Тунис обаче все още е сред най-големите снабдители на "Даеш" с бойци. Тунизийски граждани са и извършителите на няколко от атентатите в Европа през последните години.