Ако имаме елементарната претенция да живеем в държава, която е издигнала справедливостта като приоритет, а не задкулисието, един управител на банка, от която са източени 3,9 млрд. лв., няма как да се прави на жертва. Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 -2017 г.) в ефира на "България он ер". 

"Подобни хора не могат да бъдат жертви, защото някой ги е репресирал. Те трябва да носят отговорност за абсолютните безобразия, които са правили. За пореден път българският народ беше обран пред очите на целия свят и всички, участвали в "кражбата на века", трябва да понесат последиците", отбеляза Плевнелиев. 

Той коментира и опита на злополучния банкер да потърси закрила от САЩ по силата на т.нар. закон "Магнитски", който позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете.

"Ако друга държава, включително и САЩ, направи допълнително разследване на този казус по една или друга причина, това би било само в полза на обществения интерес в България", категоричен бе Плевнелиев.

 

"Притесненията, че онези, които откраднаха парите, могат да се окажат крайно печеливши, остават на дневен ред. В случай че осъдят държавата, ще спечелят двойно. Банкова криза с подобни мащаби трябваше да бъде разрешена, за да не се стигне до много по-голяма драма в банковия сектор на България. Още в самото начало, когато започнахме да разглеждаме случая обаче, бяхме възпрепятствани, защото не получавахме адекватна информация от българските регулатори, в това число и БНБ", каза още Плевнелиев.

По повод настояването на над 20 екоорганизации президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за опазването на околната среда, който августовски разтресе обществеността, бившият държавен глава смята, че наследникът му е крайно пасивен с действията си и очевидно одобрява промените.

С тях отпада касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда за обекти от национално значение, обявени с решение на МС. 

А по темата с подписания на 1 август Договор за добросъседство с Македония Плевнелиев заяви, че "това е само един къс хартия, който трябва да бъде преобразен в резултат".