Северна Корея предупреди, че ще мобилизира всичките си ресурси за предприемане на "физически действия" в отговор на новите санкции на ООН., предаде Ройтерс.

Официалното изявление е разпространено от севернокорейската информационна агенция КЦНА:

"Глутници вълци идват, за да задушат нацията ни... Те трябва да знаят, че КНДР ще мобилизира всички национални ресурси и ще предприеме стратегически стъпки, придружени от физически действия."

В събота Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, с която наложи нови санкции срещу Северна Корея заради проведените миналия месец изпитания на междуконтинентални балистични ракети. Резолюцията е осмата от 2006 г., когато страната осъществи първия си тест на ядрено оръжие.

Новите санкции ще ограничат приходите от износа на страната с една трета и така ще ограничат възможностите й да финансира програмите си за въоръжаване, заявиха от Белия дом.

Вчера Северна Корея заплаши САЩ с "хиляди пъти по-голямо отмъщение" за санкциите и заяви, че няма да се откаже от ядрената си програма.

Новите мерки целят да принудят режима в Пхенян да преговаря за прекратяване на ядрената си програма. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обаче многократно я определя като ключова за националната сигурност.

Външният министър на КНДР И Йон Хо осъди санкциите на среща за сигурността на министрите от АСЕАН в Манила, на която присъства и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън:

"При никакви обстоятелства няма да преговаряме за ядрената програма  балистичните ракети. Нито ще се отклоним дори на сантиметър от пътя към развитието на ядрените сили докато вражеската политика и ядрената заплаха на САЩ към КНДР не са окончателно елиминиани."

В Манила Тилърсън заяви, че САЩ са отворени за диалог, но само след спиране на ядрените и ракетните програми, което КНДР очевидно отказва да направи:

"Най-добрият сигнал, който Северна Корея може да ни даде, за това, че е склонна да води разговори, е да спре тестовете на балистични ракети", заяви Тилърсън. Той добави, че в такъв случай САЩ са отворени за диалог.

Какви са новите санкции?

Санкциите, приети единодушно от Съвета за сигурност на ООН, трябва да ограничат приходите от износа на страната с близо 1 милиард долара годишно или една трета, твърдят американски държавни служители.

"Резолюцията е най-големият пакет от икономически санкции, който някога е налаган върху режима в Северна Корея", заяви американският постоянен представител в ООН Ники Хейли. "Това са най-тежките санкции срещу която и да е страна от поколения. Съветът изпълни думите си на практика."

Резолюцията забранява на страните членки на ООН да купуват въглища, желязо, желязна руда, олово, оловна руда и морски продукти. Някои страни няма да могат да приемат повече работници от Северна Корея и да създават общ бизнес със страната или отделни нейни граждани.

Санкциите обаче не се отнасят към вноса на петрол, който е ключов за съществуването на режима в страната, нито износа на текстил за китайски компании, който е основно перо в износа на страната. Освен това севернокорейските граждани, които вече работят в съседни страни и изпращат пари в родината си, ще могат да останат на работните си места. Според ООН, КНДР използва тези средства за финансиране на ядрените и ракетните си програми.

"Числото, цитирано от администрацията на Тръмп предполага, че Китай и Русия ще прилагат резолюцията.Единайсетте години действите на санкции, наложени от ООН, доказват, че няма", коментира Антъни Ругейро, сътрудник във Фондацията за защита на демокрацията, визирайки 1 милиард долара, с които се очаква да се стопи износът на Северна Корея.

Пекин и Москва също подкрепиха резолюцията в Съвета за сигурност, но не е ясно дали ще ги прилагат в пълния им мащаб, коментират анализатори. Тяхната роля е ключова за постигането на целта на санкциите. Китай е най-големият търговски партньор на Северна Корея (с него страната осъществява 85% от търовията си) и не е склонен да понесе такъв икономически удар. Пекин беше изправен пред серия вторични санкции от страна на САЩ, които биха засегнали китайски банки и корпорации, които работят със Северна Корея. 

Чрез подкрепата за резолюцията на ООН, Китай отложи налагането на американските ограничения:

"Съгласието със затегнатите мерки е цена, която Пекин е склонен да плати, за да не бъде засегнат от американските вторични санкии върху китайските банки", коментира  Бони Глейзър, специалист по азиатските въпроси в Центъра за стратегически международни проучавания.

През юли Северна Корея проведе два успешни теста на междуконтинентални балистични ракети. Спорд специалисти ракетите могат да достигнат територията на САЩ. Тестовете провокираха консултации на американският президент Доналд Тръмп с южнокорейския му колега Мун Дже Ин, като двамата са се съгласили, че ядрената и ракетната програма на КНДР "представляват сериозна и засилваща се директна заплаха" и че трябва да наложат максимален натиск срещу режима в Пхенян.