Трагичният прецедент в Русия

Когато Сергей Магнитски - смелият руски разобличител, бе оставен да умре, пребит до смърт, между стените на килията си в мрачния затвор "Бутирка" през 2009 г., историята на неговата честност и непоколебима съпротива срещу пословичната корупция в Русия ни даде добър урок. Такава ендемична корупция напълно размива отговорността на държавните институции и не оставя място за опазването на правата на личността. След като разкри и осъди сложната корупционна схема, създадена от правителството за смазване на вътрешното недоволство, на Магнитски бе отказан достъп до всички законови средства по време на незаконното му задържане. В политически мотивираното му преследване бяха замесени корумпирани държавни служители, които продължават да живеят безнаказано в Русия, макар да продължават да бъдат подложени на санкции благодарение на Закона "Магнитски".

Сергей Магнитски. Снимка Уикипедия

Направляваната от държавата практика за тормоз на политическите противници продължава в страни, разяждани от подобна широко разпространена корупция, най-вече такива като България, която исторически е подчинена на руската сфера на влияние, и са под напрежение зарази отдавнашните си политически връзки с Русия и лелеяното им членство в НАТО и ЕС. Макар да е член на ООН, подписал редица европейски и международни конвенции за спазването на човешките права, България продължава редовно да бъде обявявана за най-корумпираната страна в ЕС и всяка година е сочена заради срамната си ситуация с човешките права и влошаващия се кримат на икономическа и политическа свобода. Точно като в Русия, българските институции попадат в плен на разрастването на доминиращи - и безнаказани - финансови и политически интереси.

Случаят с Цветан Василев

Случаят с Цветан Василев представлява мрачна картина на автократичните управници в една номинално демократична страна, разядена от пронизваща корупция и доминирана от българската мафия с нейните систематични злоупотреби с държавната власт, започнали още с падането на комунизма. Василев е изтъкнат бизнес лидер и фигура със силно влияние в България, който през последните няколко години е изправен пред страхотни трудности, започнали, след като той обяви подкрепата си за антикорупционна партия през 2013-2014 г. Тормозът срещу него се засили, когато той отказа да изпълнява незаконните искания на един политически гангстер, и достигна върха си, когато той на глас протестира срещу незаконното превземане на неговата банка и принудителното ликвидиране на нейните авоари. Отмъстителни политически лидери в сговор с бизнесмени, които манипулираха медиите и съдействаха на съдилищата, наложиха класическа система на корпоративно рейдърство в съветски стил, целяща завинаги да заглуши гласа му - но с малък успех. Цветанов продължава от Сърбия, където той и съпругата му Антоанета искат убежище, борбата гласът му да бъде чут. В същото време българските власти продължават да настояват за екстрадирането му, като крайната цел е да бъде затворен кръгът с финансовото и личностното унищожаване на един влиятелен противник на корупцията и предвожданите от държавата корпоративни рейдърски машинации в България.

Като антикорупционен критик на българския режим, който търпи преследване, основаващо се на фабрикувани обвинения, Василев е типичен пример за несправедливостите, изброени в т. нар. Глобален закон "Магнитски". През 2016 г. президентът Барак Обама разшири насочените срещу Русия санкционни правомощия, дадени на американското правителство по силата на Закона "Магнитски" към всички страни по света, където има одобрено от правителството политическо подтисничество и гонения срещу противниците на корупцията и има други жертви на нарушенията на човешките права. Центърът "Ричардсън" има честта да застане на страната на Цветан Василев в търсенето на справедливост срещу свързаните с корупция репресии, срещу които лично аз и Центъра "Ричардсън" се борим през цялата ми дипломатическа кариера.

Защо Цветан Василев?

Цветан Василев стана особено нежелан противник на българското правителство, когато се изправи в подкрепа на новоучредена антикорупционна политическа платворма - "България без цензура" - през 2013-2014 г. През април 2014 г. той отказа да прехвърли без пари сметки на престъпна мрежа, действаща в рамките на ДПС - влиятелна политическа партия в България. В продължение на години Цветан Василев бе на мушката с обвинения, целящи да подкопаят доброто му име и раздухани от българския главен прокурор, съюзен с виден депутат и медиен магнат. Депутатът инициира начин на поведение, който според американските закони най-добре се характеризира като изнудване, искане на незаконни плащания от Василев. Естествено, съпротивата на Василев предизвика устойчиви контролирани от държавата опити за решително справяне с неговото несъучастническо поведение. Казаха му, че превземането на неговата банка - КТБ, четвъртата по големина банка в страната - е цената, която той ще плати заради намесата си в плана на мафията да дестабилизира и си осигури контрола над финансовата система на страната и правителството.

През юни 2014 г. медиите разпалиха и разпространиха слухове, че Цветан Василев е замесен в престъпни деяние на високо ниво, след което КТБ загуби 20 на сто от авоарите си за една седмица. Малко след това ръководството на КТБ преживя катастрофално превземане на банката, предизвикано от отказа на БНБ да предостави дори рутинна ликвидна инжекция. Като не спаси установените европейски и български банкови практики, регулаторният орган не положи усилия да успокои уплашените инвеститори, нито те поискаха помощ от ЕС, докато се занимаваха с ликвидната криза на КТБ. КТБ бе умишлено отслабена, принудително ликвидирана. Контролът върху банката бе поет от политически протежета, подбрани сред верни фаворити. Други компании, притежавани от Василев - било пряко, било непряко чрез КТБ - бяха разпродадени срещу малък процент от пазарната им цена в течение на политически разработения фалит.

Фабрикуваните обвинения - отмъщение чрез медиите

В страна, отдавна известна с повсеместна корупция, слуховете, а не доказаните криминални обвинения, изглежда, са достатъчни за пораждане на корпоративни рейдърски системи. Прокуратурата в България, описана като репресивен орган в съветски стил, създадена документирано досие с видимо невероятни обвинения. Много от обвиненията, повдигнати срещу Василев, бяха цинично издавани на медиите така, че да влязат в грофика на вечерните новини. Забележително е, че това включва и обвинение в заговор за убийство срещу Василев, което бе оттеглено от прокурора, който смутено обяви, че предполагаемият заговор не е съществувал. Според оставащите в сила и до днес обвинения обаче  Василев е откраднал пари от КТБ, които се твърди, че е изнесъл то банката и пре София в найлонови торби в ден, в който в действителност е бил извън страната.

Версията на БНБ на обвиненията срещу Василев, които институцията огласи в опит да оправдае ненамесата си за спасяването на банката, внезапно се промени. През 2014 г. БНБ обяви, че Василев е източил парите за няколко години чрез сложна структура от законни юридически лица, които имал намерение да използва за финансиране на придобивки с цел лично облагодетелстване. Изникнаха нелепи обвинения, че Василев е изчезнал с 1,78 милиарда евро като глава на организирана престъпна група, действаща извън КТБ, която подкупвала банкови чиновници и одитори.

Цената на непреклонната честност

От юни 2014 г., когато Василев напусна България заради рутнинно бизнес пътуване до Австрия, той не може да се завърне в родината си. Несправедливо обвинен в присвояването на 103,5 милиона евро от КТБ, той е издирван с червена бюлетина чрез Интерпол, който изисква от страните членки да го арестуват. Поради репресивната същност на втого политически мотивирани искания чрез червената бюлетина много членки отказват да ги уважат. Една от тези страни е Сърбия. Същият сценарий е приложен и към съпругата му Антоанета, който е обвинена по също толкова неоснователно дело в България за пране на пари от присвоените от мъжа й суми, за да си купи къща в Швейцария.

От Сърбия съпрузите се мъчат да запазят свободата си, за да се борят срещу неоснователните обвинения, които бяха раздути до фарсови криминални обвинения. Сметките на Василеви продължават да бъдат замразени в България и Лихтенщайн, като доста затрудняват свободата на придвижването им, докато те живеят на практика без гражданство в Сърбия.

Търсене на справедливост чрез Глобалния закон "Магнитски"

Убеден съм, че фактическата база на тормоза срещу Василев, както и на продължаващото непристойно поведение на българските представители трябва да предизвикат интереса на американските власти. Опитите на българското правителство насила да подтисне недоволството и политическата опозиция успяват заради вкоренените у българското ръководство култура на корупция и пасивен подход към институционалните реформи - знак за провал на ангажимента съм спазването на основни човешки права. САЩ остават решени да помагат на усилията на хората по целия свят да се противопоставят срещу такива нарушения и да създадат жизнена демокрация.

Двама държавни представители изиграха решаваща роля в историята на Василев и по този начин подлежат на санкции според Глобалния закон "Магнитски" - гореспоменатият медиен олигарх, който същевременно е и депутат, главен стратег, стоящ зад водената от държавата война срещу семейство Василеви, и изпълнителният прокурор, който постоянно злоупотребява с поста си, за да обслужва политически интереси и издава информация за фалшивите обвинения на вестниците, притежавани от гореспоменатия медиен олигарх.

Много други граждани - включително служители на КТБ, партньори и клиенти - страдаха от сериозни заплахи и загуба на работа, защото протестираха срещу тормоза над Василев, започнат от корумпираните български власти. Няколко души, свързани само странично с фалита и криминалното разследване, бяха взети на мушка и публично дискредитирани, когато отказаха да подкрепят оглавяваната от държавата кампания за разправа с него. Журналисти, отразявали превземането на банката, бяпа обнитети само заради положителни коментари за управлението на КТБ.

Президентът Джон Кенеди ни учеше, че ако един човек е подтискан, не може да бъде смятано, че всички хора са свободни. Политическото отмъщение където и да било по света е очевидна заплаха за демократичните свободи навсякъде. Докато корупцията не бъде спряна, тя се разпространява като злокачествен тумор. Вярвам, че неизползваните досега членове на Глобалния закон "Магнитски" могат да проправят пътя към справедливост за засегнатите и да направят така, че демократичният процес да победи дори в държавите, които се провалят в ангажиментите си към спазването на човешките права от всякаква форма на подтисничество.

-----

* Бил Ричардсън е американски политик и дипломат. Бил е министър на енергетиката и постоянен представител на САЩ в ООН по времето на президента (1993-2001) Бил Клинтън. Бил е и губернатор на щата Ню Мексико. Изявлението е публикувано в сайта на оглавявания от него Център за глобален ангажимент "Ричардсън". Той също се ангажира със защитата на Цветан Василев.