Политическата база на Доналд Тръмп е главната причина той да не осъди веднага расисткото убийство в Шарлотсвил, коментира Си Ен Ен.

Първоначалната му реакция на трагедията от 12 август бе, че "всички страни имат вина". Във вторник той отново обвини "всички страни" и намекна, че е на страната на тези, които бяха против махането на паметници на герои на Конфедерацията от обществените места. Така Тръмп даде да се разбере, че се безпокои повече от отчуждаването на базата си, отколкото да демонстрира морална отговорност като президент.

Гледната точка на Тръмп, с помощта на която може да бъде обяснено въздържаното му изявление от събота, е, че против опитите за премахването на символите на Конфедерацията са не само неонацистите и белите расисти, но и доста по-широки групи от американци, които го подкрепиха на изборите за президент. И той, изглежда, се пази да не откъсне от себе си този сегмент от своя електорат. Тези хора често освиркваха и се подиграваха на борбата за махането на конфедеративните символи и лидерите на движението "Животът на черните има значение". Всичко това нерядко предизвикваше противоречия и спорове в южните щати.

Проучване с участието на Си Ен Ен от 2015 г. показа, че над половина американци смятат флага на Конфедерацията за символ на гордостта на Юга, а не на расизма.

В щата Луизиана 73 на сто от анкетираните се противопоставиха на демонтирането на паметниците.

Същевременно изказванията на Тръмп показаха и дълбоко разединение между президента и много американци, които гледаха с ужас как организираният от неонацисти и бели расисти митинг прерасна в насилие, а след това как кола, управлявана от расист, се вряза в тълпа протестиращи и уби жена.

Само че президентът наистина е загрижен да не изгуби електората си повече, отколкото да бъде обединител на страната. Едва 36 на сто от американците одобряват дейността му като държавен глава. Той вече не може да си позволи да губи повече подкрепа, ако иска да изпълни своите предизборни обещания, заключава Си Ен Ен.

Хора на президента го напускат заради Шарлотсвил?

Редица представители на Белия дом могат да подадат оставки от постовете си заради изказванията на Тръмп. Това намекна пред Ройтерс бивш служител на администрацията, пожелал анонимност.

Думите на президента бяха осъдени от редица висши републиканци, сред които бившите държавни глави Джордж Буш - баща и син, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, губернаторът на Охайо Джон Кейсик, сенаторът Линдси Греъм и други.

Тръмп бе заклеймен дори от най-близкия си европейски съюзник - британската премиерка Тереза Мей.

"Не виждам знак на равенство между тези, които имат фашистки възгледи, и тези, които са против тях, и смятам, че е важно за всички на отговорни постове да осъдят крайно десните възгледи, където и да ги чуваме", каза тя в Лондон.

Германски политици също разкритикуваха президента на САЩ.

"Тривиализирането на нацисткото насилие чрез обърканите изказвания на Доналд Тръмп е доста опасно. Ние не трябва да толерираме уродливостите, излизащи от президентските уста", каза Мартин Шулц - лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и основен съперник на канцлерката Ангела Меркел на парламентарните избори след месец.

"Непоносим е начинът, по който Тръмп сега замазва насилието на крайно десните орти от Шарлотсвил", смята правосъдният министър Хайко Маас, също социалдемократ.

Самият Тръмп разпусна два бизнес съвета към президента. Това стана след оставката на няколко членуващи в тях изпълнителни директори на водещи компании, членуващи в Съвета на производителите. Всички те се оттеглиха зарази изявленията на Тръмп, че "всички страни са виновни". А Форумът за стратегия и политика доброволно обяви разпадането си.

"Вместо да оказвам натиск върху бизнесмените от Съвета на производителите и Форума за стратегия и политика, закривам и двата. Благодаря на всички вас!", написа президентът в туитър.