Франция и Австрия успяха да изтръгнат от Чехия и Словакия принципно споразумение за затягане на мерките от европейската директива за командированите работници, предаде БГНЕС. Става дума за т.нар. социален дъмпинг, който е основна тема в обиколката на френския президент Еманюел Макрон в Централна и Източна Европа. Вчера той се срещна в Залцбург с лидерите на Австрия, Чехия и Словакия, днес ще посети Румъния, а утре ще има срещи в България.

Директивата за командированите работници се приема от Макрон за „предателство на европейския дух“.

“Рамките остават размити, но отбелязахме воля да намерим истински компромис през октомври (когато ще се проведе европейска социална среща на върха)”, каза Макрон след среща с премиерите на Австрия, Словакия и Чехия.

Макрон се надява да убеди достатъчно страни в Източна Европа, за да постигне мнозинство за прокарване на реформа.

Париж, Берлин и Виена считат, че директивата засилва социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа, където социалните осигуровки са по-малки. Франция и Австрия са притеснени от потока командировани работници.

“Постигането на споразумение в рамките на 27-те е добра новина за ЕС“, каза словашкият премиер Роберт Фицо.

Той обаче изрази желание да се присъединят и Полша и Унгария в името на единството на страните от Вишеградската четворка. Въпреки това Макрон отчете „истинска трансформация“ от страна на Чехия и Словакия, които през май още бяха против всякаква реформа.

“Евросъюзът трябва да премахне така наречения социален дъмпинг чрез реформиране на директивата от 1996 година за временно работещите от други страни членки”, заяви австрийският канцлер Кристиан Керн. По думите му това е необходимо, защото става дума за социална справедливост за всички жители на Европа. В сегашната система Керн вижда заплахи за заплатите и социалните стандарти в Австрия. Затова той предлага да се определят сроковете, при които чуждата работна сила от ЕС ще може да работи в други страни членки, разчети за заплащане и възможности за глоби.

През миналата година в Австрия по действащата сега система са работили 166 000 гастарбайтери от Източна Европа, а през първото полугодие на тази година техният брой е нараснал, добави канцлерът. Въпросната директива премахва междудържавните бариери за свободно движение на работещите вътре в европейската общност. Самият работник получава заплата по норми в страната, в която пребивава, а социалните отчисления се правят по стандартите на родната му страна. Поради различните норми и стандарти в страните на ЕС такъв работещ получава доход по високи стандарти, а отчисления – по-ниски. 

Президентският самолет на Франция каца в Австрия.
Първо посещение на Макрон в Централна и Източна Европа.
Брижит Макрон в Австрия.
Съпругата на австрийския премиер Евелин Щайнбергер-Керн посреща Еманюел Макрон.
Семейства Макрон и Керн.
Макрон обявява резултатите след разговорите в Залцбург.
Премиерът на Словакия Роберт Фицо, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Австрия Кристиан Керн и премиерът на Чехия Бохуслав Соботка.