България е с шансове над средните да се справи с проблемите, които ще доведат климатичните проблеми през следващите години. Това показват данните от Глобалния индекс за готовност на Университета на Нотр Дам. Инфографиката, базирана на техни данни, е изработена от британския сайт за пестене на енергия ЕcoExperts.

България е 43-та в света от 181 държави, за които има данни и своя позиция в изследването. Тя е оценена с 62,1 точки готовност пред всички страни на Балканите освен Гърция. 

Глобалният индекс за готовност обобщава това доколко една държава е уязвима към климатичните промени в добавка с готовността й да реагира и да подобри състоянието си при проблемите, които може да предизвика глобалното затопляне. Целта му е да помогне на бизнеса да преценява как да приоритетизира инвестициите си.

Важно е да се отбележи, че способността на една държава да се справи с проблемите не е на обективна основа, а спрямо това как другите биха се справили. Тоест България е на добра позиция спрямо останалата част от света, но нищо не гарантира, че дори шампионът Дания няма да има сериозни проблеми в близките десетилетия.

Друга ключова бележка - много държави са разглеждани като цяло, макар че отделни региони ще бъдат засегнати по-лошо. Пример за това е САЩ, която е в "зелено", но градове като Маями и Ню Йорк, както и много крайбрежни щати ще бъдат засегнати сериозно.

Освен покачване нивото на световния океан климатичните промени ще доведат до повече бури, по-трудни за овладяване горски пожари, нови и непознати условия на живот за дивите животни и растения.

Развитите страни са с най-голям шанс да се справят с подобни проблеми. Макар и България да има море, приличното ниво на инфраструктурата позволява хората от крайбрежните градове да бъдат преместени, да бъде създадена нова инфраструктура. Специфичното ни географско положение пък помага резките температурни покачвания да не ни засягат толкова. Добрите новини са дотук - както видяхме наскоро в Кресненското дефиле, горските пожари стават все по-чести и по-трудни за гасене.

Очаквано, държавите с най-добри шансове да се справят с промените са богати, на север, или комбинация от двете. Норвегия, Нова Зеландия, Швеция, Финландия и Дания имат най-добрите шансове да оцеляване, следвани от Австралия, Великобритания, САЩ, Германия и Исландия.

С най-лоши шансове са Чад, Еритрея, Бурунди, Конго, Централната африканска република, Судан, Нигер, Хаити, Афганистан и Гвинея-Бисау.