Китай забранява публикациите на анонимни потребители в интернет и задължава доставчиците да удостоверяват самоличността на потребителите си, съобщава "Файненшъл таймс". Китайският регулатор на киберпространството ще започне прилагането на новите правила на 1 октомври тази година.

Интернет компаниите ще бъдат отговорни за проверката и съхранението на истинската самоличност на потребителите още при регистрацията им. Те трябва задължително да докладват на властите противозаконни публикации.

"Онлайн коментарите... помагат за разпространението на слухове, циничен език и незаконни послания", коментира говорителят на китайкото правителство, цитиран от "Файненшъл таймс".

Регулаторът на киберпространството определя и какво съдържание няма да може да се публикува онлайн. Определението обаче е толкова широко, че в него може да бъде включена на практика всяка публикация:

  • Противоречащо на основни принципи, определени в Конституцията
  • Застрашаващо националната сигурност
  • Засягащо националната чест и интереси
  • Подтикващо към омраза, етническа дискриминация и подкопаващо единството на нацията
  • Подкопаващо националната религиозна политика и насърчаващо култове
  • Слухове, нарушаващи социалния ред и социалната стабилност
  • Порнография, хазарт, сцени на насилие, убийства, терор или подбуждане към престъпление
  • Обиди и клевети или нарушаване на правата на други граждани
  • Всяко съдържание, което е забранено от закони и административни разпоредби

Противници на новите регулации казват, че целта им е да контролират свободата на изразяване и да не позволяват критични коментари особено в контекста на приближаващия 19-ти национален конгрес на Комунистическата партия в страната, на който трябва да бъде преизбран настоящият президент Си Цзитпин.

Миналия месец беше забранено споделянето на изображения, стикери и дори някои реплики на героя на Алън Милн Мечо Пух, защото често е сравняван с президента Цзинпин.

Китайските власти и преди са искали местните технологични гиганти да потвърждават самоличността на потребителите, но дълго време компаниите заобикалят искането. Новите регулации обаче са въведени към влезлия в сила през юни закон за кибер сигурност, който дава възможност регулаторът да наложи наказание на филмите, които не спазват правилата.

Според действащите в Китай закони всеки, който купува SIM карта трябва да потвърди самоличността си с лични документи, а данните са използвани от властите за проследяване на съобщенията. Телефонните номера пък се използват за регистрации в социалните мрежи. 

Потребителите в социалната мрежа Weibo изразяват различни мнения:

"Връщаме се при управлението на династията Цин", пише потребителят F1023, който сравнява разпоредбите с т.нар. "литературна инквизиция", при която в затвора са пратени писатели и интелектуалци.

"Трябва ли да се регистрираме с истинските си имена, за да отидем до тоалетната?", пита друг потребител.

"Насилието в мрежата може да бъде контролирано в бъдеще. Това е много добре", пък пише потребителят Qianhao.