Московският градски съд отказа да удовлетвори жалбата на обвинения във финансови измами режисьор Кирил Серебренников срещу мярката му за неотклонение и той остава под домашен арест. Смекчени са само условията – разрешено му е всеки ден между 18 и 20 часа да се разхожда в квартала си и да общува по телефона с адвоката си – съобщава Би Би Си.  В хода на изслушването режисьорът поиска да му бъде разрешено да се среща с лама (будистки свещенослужител) и йога терапевт, но му било отказано.

Пред съда са били представени няколко десетки нови поръчителства от руски дейци на културата. Сред подкрепилите го са колегите му Марк Захаров, Александър Сокуров, Глеб Панфилов, Евгени Каменкович, певецът Валерий Меладзе, моделът Наталия Водянова и други.

„Обвинението срещу Кирил Серебренников е в разхищение на 68 млн. рубли (почти 1 милион евро) от бюджета на неговия проект „Платформа“. Освен Серебренников, който е под домашен арест от 23 август, обвиняеми по делото са бившият счетоводител на театралната компания „Седмо студио“ Нина Масляева, бившият генерален директор на „Седмо студио“ Юрий Итин и бившият директор на „Гогол център“ Алексей Малобродски.

По време на изслушването представителите на защитата са отбелязали, че през 2014 г. на „Седмо студио“, където според следствието е направено разхищението, е бил проведен одит.

За какво разхищение може да става дума, след като сам Серебренников е настоявал и организирал провеждането на одита?“, е попитал съда адвокатът.

Самият режисьор заяви, че не е имал отношение към финансовите дейности на „Седмо студио“.

Адвокатите на Серебренников са оспорили показанията на бившия главен счетоводител Нина Масляева, която е в ареста. През юни Масляева призна напълно вината си и сключи сделка със следствието, а в началото на август стана известно, че е дала показания против Серебренников.

„Показанията на Масляева опровергават причастността на Серебренников към престъплението – тя сама казва, че Серебренников не е имал отношение към финансовите въпроси. Убеден съм, че Масляева е инкриминирала и Серебренников, и себе си“, е заявил адвокатът Дмитрий Харитонов, добавяйки, че е възможно Масляева да е под натиск от страна на следствието.

Разпитана в качеството си на свидетел е била участвалата в няколко спектакли на „Платформа“ актриса Виктория Исакова.

За три години имахме около сто спектакъла, десетки хиляди зрители, обслужващ персонал, десетки артисти […], дори и без финансово образование разбирам, че всичко това е струвало доста пари – е заявила Исакова в съда. – Но не разбирам как е възможно да се създаде театър с цел да се откраднат пари. Това е най-неудобното място за разхищение, защото театърът има големи разходи.“

Скандалът с писмото

Междувременно в неделя вечерта в публичното пространство немският актьор Ларс Айдингер (който играе император Николай Втори в предстоящия филм „Матилда“) разпространи писмо, приписвано на Кирил Серебренников. В инстаграм Айдингер твърди, че при последното си гостуване в Германия Серебренников му е предал послание с молба да бъде публикувано в случай на арест. Актьорът не уточнява кога се е случило предаването на писмото.

„Аз дори получих предложение от украинския президент Петро Порошенко да оглавя един от украинските театри и да снимам пропагандистки филм с държавна финансова подкрепа“, пишело в писмото.

В понеделник, 4 септември, преди заседанието на съда адвокатът на Серебренников е заявил, че смята за провокация писмото.

„Никакво писмо, писано от Серебренников, не е имало у Ларс Айдингер. Кирил нищо не му е предавал и никога не е искал помощ от него. Нито тази, нито миналата година. Ние възприемаме това като провокация“, заяви Харитонов в понеделник.

В отговор на въпрос на Би Би Си от администрацията на президента на Украйна са съобщили, че нито президентът Порошенко, нито упълномощени от него лица са се обръщали с предложения за сътрудничество към Кирил Серебренников.

Призоваваме да се обърне внимание на факта, че руските спецслужби нееднократно са разпространявали фалшиви писма“, се отбелязва в отговора на пресслужбата.

По-рано Айдингер, който изпълнява ролята на император Николай II във филма на Алексей Учител „Матилда“, подписа петиция в защита на Серебренников в германското списание "Шпигел". Тя е подкрепена и от още 34 дейци на културата от Запада.

"Площад Славейков"