Моника Станишева е посещавала Цветан Василев във Виена през юни 2014 г., когато вече се е знаело, че срещу КТБ се готви удар. Това се твърди във втората част на интервюто с бившия собственик на фалиралата банка и съпругата му Антоанета Василева, излъчено по телевизия BIT.

"Жената на тогавашния лидер на БСП дойде с идеи да отворим кошницата и да започнем да пазаруваме медии в този момент. Вероятно и тя е повярвала в мита, че около нас има чували с изнесени пари", коментира Антоанета Василева.

Цветан Василев потвърди фактите, оповестени в сигнала на организацията БОЕЦ, подаден до прокуратурата. Според него самият Василев е провел няколко срещи с тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, в които го е информирал за планираната атака срещу банката, но въпреки това той не е предприел нищо. По думите на банкера на тези среща е присъствала и Моника Станишева, както и бизнесменът Гриша Ганчев.

Неколкократно предупредени за предстоящия погром са били и тогавашния премиер Пламен Орешарски, и финансовият министър Петър Чобанов (и двамата после - част от ДПС, б.р.), но не е последвала реакция и компетентните органи не са били уведомени. 

"Впоследствие Орешарски като награда стана кандидат за президент на същата тази турска партия, която беше главен организатор на атаката срещу банката", изтъкна Василев. 

Той допълни, че още от времето на умишления фалит на КТБ при него непрестанно са идвали различни фактори и емисари от ГЕРБ и прокуратурата, които му предававали различни съобщения, някои от които иносказателни. 

"Предупреждаваха ни например, че времето над Европа се разваля и трябва да заминем към топлите страни - Южна Африка, Дубай, Аржентина. После съответните медии излизаха с писания как ние реално сме забегнали към някоя от тях", разказа съпругата му Антоанета.

 

"Около 20 юни 2014 г. от българската прокуратура ми поискаха 1 млн. евро, за да не бъдат обвинени моята съпруга и дъщеря", твърди още бившият банкер, делото срещу когото се очаква да почне в Спецсъда.

Формален повод за разследването били липсващи досиета от КТБ, които обаче до едно били "окрадени от следствието и прокуратурата"

"Дори бившият обвиняем подуправител на БНБ Цветан Гунев казва, че в канцеларията на един от следователите е имало редица абсолютно безотчетни досиета. Те са влезли "на караминьол" в банката и са прибрали всичко без никакъв отчет", отбеляза Василев.

Банкерът твърди още, че в атаката срещу него и срещу КТБ е участвал и президентът Росен Плевнелиев.

"В един от последните ми разговори с Делян Пеевски през февруари или март 2014 г. той ми каза, че Лютви Местан под натиска на президента Плевнелиев, го карал да се обърне срещу мен. Според  думите му, Плевнелиев не виждал проблем в самия Пеевски, а в мен и КТБ", подчерта Василев.

И продължи с нападките към президента:

"Имал съм една среща с него и погнусата ми стои още оттогава. Срещнах се с този безгръбначен човек в битността му на регионален министър. Тогава беше подета една от първите акции срещу КТБ.

Плевнелиев беше принципал на дружеството ГУСВ (Главно управление на строителните войски, б.р.), което банката финансираше и като обезпечение беше взета сградата на Районния съд. Тогава разбрах, че този човек няма никакви качества, в резултат на неговите действия ГУСВ почти фалира"
 

Утре следва трета, последна част от интервюто на Цветан Василев и жена му.