Черна коса, бяла кожа, изтерзан вид, а от музиката му мракът просто тече...

 

Ако е жив и здрав до 22 септември, Ник Кейв ще навърши 60 г. Австралиецът, който сякаш е излязъл от филм на Дейвид Линч - само вижте характерния му танц! - започва кариерата си през 1973 г. 

Първата му група Birthday Party се мести в Лондон да си търси късмета през не съвсем близката 1980 г. Но бързо се сблъсква с реалността. Правят кавъри под етикета на прото-пънк стил от автори като Лу Рийд,  Дейвид Бауи, "Рокси мюзик"...

Става абсолютна легенда на пост-пънк сцената в Мелбърн. Макар че да се позиционира Кейв и най-известната му група - Nick Cave and the Bad Seeds, е дело спорно от всяка гледна точка...

Водят австралиеца за основен вдъхновител на последвалия стил готик рок, макар че лиричните му балади са доста далеч от това.

 

Ник Кейв сформира Nick Cave and the Bad Seeds в 1983 г. До днес така и не е надминал успеха си от албума Murder Ballads и, разбира се "онази песен" с Кайли Миноуг.

 

Кайли, която е видна мъжемелачка, казва, че най-готиният й секс в живота бил именно с Кейв, който... го правел така, както пее - бавно и мрачно.

Но и този шедьовър с не съвсем адекватната Пи Джей Харви не бива да бъде пропускан от нито един уважаващ себе си любител на музиката:

И понеже е истински цар на дуетите, позабавлявайте се с този жест на Кейв, който записва песен, за да помогне финансово на изпадналия на дъното Шейн Макгоън от The Pogues: 

 

 

Кейв участва като актьор, сценарист или автор на музика в няколко филма. Със сигурност всеки трябва да гледа "Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд". С Брад Пит.

 

Е, добре де, може да го чуете и в по-непретенциозни продукции като Batman Forever от 1995 г., "Досиетата Х" и дори в сериите за Хари Потър.

Творбата на Ник Кейв Speak Louder, изложена в рамките на международното арт шоу Art Basel, Швейцария, през тази година.

Този неординерен творец, за когото рамките никога не са били водещи, има и два романа -  And the Ass Saw the Angel (1989) и The Death of Bunny Munro (2009).

Макар и разводненият му поглед много често да е давал поводи за сериозна тревога, Ник Кейв е жив, здрав и активен. Има 16 студийни албума само с The Bad Seeds, а последният е от 2016 г.

 

Да му пожелаем да продължава така.

А като бонус - ето и нещо на най-дългогодишния сътрудник на Кейв - Бликса Баргелд. Шантавият германец представя песента "Нагорни Карабах" с другата си банда Einstürzende Neubauten: