Земетресение със сила 8 по скалата на Рихтер разлюля тази нощ Мексико, съобщават световните агенции, позоваващи се на сеизмологичния център на САЩ USGS. Според мексиканските власти трусът е бил със сила 8,4 по Рихтер.

Потвърдена е смъртта на поне 32 души, предава Ройтерс. Трусът предизвика силно вълнение, но опасенията за цунами не се сбъднаха. Не са нанесени сериозни материални щети.

Властите предупредиха за опасност от цунами в осем държави в региона – Мексико, Гватемала, Салвадор, Коста Рика, Никарагуа, Панама, Хондурас и Еквадор. Евакуирани бяха някои крайбрежни райони.

Епицентърът на труса е бил край тихоокеанското крайбрежие на Мексико, на 123 км югозападно от град Трес Пикос, щата Чапас.

Мощният трус е бил усетен в мексиканската столица Мексико сити, която се намира на над 1000 км от епицентъра на труса. Започнали да вият сирени. Изтръгнати от съня им, хората панически напускали домовете си.

Разтърсени са били и големи райони на Гватемала.

По данни на мексиканската Служба за защита на населението при бедствия и аварии снощното земетресение е било най-силното от 1985 г.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието обяви, че вече са задействани всички национални програми за защита на населението. Свикан е и Националният комитет по извънредни ситуации. Правителството също ще заседава извънредно.

От образователното министерство оповестиха, че за днес се отменят учебните занятия, ако се наложи, мярката ще продължи и повече дни.

USGS съобщи и за множество вторични трусове с магнитуд между 4.3 и 5.7 по скалата на Рихтер.