Собствен финансов министър и общ бюджет на еврозоната поиска френският президент Еманюел Макрон. Той призова страните в зоната да пристъпят към реформите с "максимална амбиция" в съответствие с позицията на Германия.

В Атина, където се срещна с с гръцкия премиер Алексис Ципрас и президента Прокопиос Павлополус, френският държавен глава заяви, че за предотвратяване на бъдещи кризи в Европейския съюз, подобни на гръцката дългова криза, трябва да се засили интеграцията между страните в еврозоната.

"Това е демократична отговорност на нива еврозона и като такава, изисква максимална амбиция", заяви той и призова за "реален бюджет на Еврозоната и постоянен финансов министър, който да го ръководи".

Идеята за парламент на еврозоната, общ бюджет и собствен финансов министър среща подкрепа и в Германия. Финансовият министър на страната Волфганг Шойбле одобри идеята за парламент на валутния съюз и увеличаване на фонда на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който се използва за подпомагане на страни с финансови затруднения.

Макрон е съгласен с тази идея, но не смята, че ЕСМ замества общ бюджет на еврозоната:

"Европейският стабилизационен механизъм има за цел справяне с кризи и трябва да преминем към реформирането му в Европески валутен фонд, но това по никакъв начин не е общ бюджет. Това е механизъм за справяне с кризи, който позволява на страните да се възстановят от кризи като тази, през която вие преминахте", обърна се Макрон към гръцките граждани.

Френският президент призова също за засилване на сътрудичеството между страните в Европейския съюз и повече солидарност към уязвимите членове на блока. Той предупреди, че европейските граждани вече нямат доверие в Евросъюза.

"Поколението ни има право на избор... ние трябва да намерим сили да реформираме Европа", каза Макрон и се обяви за лидер, който може да изведе Евросъюза от кризата на доверието, с която се сблъсква след референдума за излизане на Великобритания. 

Макрон произнесе речта си на хълма Пникс, на фона на Акропола.

Макрон призова МВФ да покаже "добра воля" при предстоящите разговори за гръцкия дълг.

"Ролята на МВФ в тези разговори е да прояви добра воля и да не прибявя нови условия. Не трябва да изтощаваме министрите си и държавните служители с нощи и седмици на разговори за гръцкия разтеж през следващите 20-25 години до десети."

Макрон призова за намаляване на дълговата тежест върху Гърция и критикува участието на Международния валутен фонд (МВФ) в решението на гръцката криза:

"Присъствието на МВФ е симптом за липсата на доверие между европейските държави, между европейските институции и страните членки", заяви френският прзидент. "МВФ е тук и е много важна институция, но не смятам, че е в правомощията му да се намесва в европейските проблеми."

Макрон приветства непопулярните реформи на гръцкия премиер Алексис Ципрас и изтъкна, че след години на изтощителни ограничения и "невероятни усилия на хората", страната най-накрая преодолява проблемите си.

Френският президент се срещна с гръцикя премиер Алексис Ципрас.

Европа рискува да стане подвластна на Китай и САЩ, освен ако не засили суверенитета си, заяви още Макрон:

"За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме", каза френският президент.

Той обяви, че ще представи "пътна карта" за ЕС в следващите седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември. Макрон призова европейските лидери да се договорят до края на годината за публични дебати през първата половина на 2018 г., на които гражданите да обсъждат своите идеи за ЕС.

"Не искам един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж."