Обида ли е да сравниш някоко с героя от романите на Илф и Петров Остап Бендер? Не - смята състав на Софийския районен съд, който е обявил мотивите си да оправдае за клевета и обида бившия финансов министър Муравей Радев, сравнил банкера Цветан Василев с литературния образ. Делото на собственика на фалиралата КТБ бе заведено през есента на 2015 г., след като през август същата година Радев дава интервю във в. "24 часа", посветено на банкрута на банката. Бившият министър сравнява Василев в Бендер и казва, че той е "многократно надминат" от родния реален персонаж. Освен това нарича тогавашните претенции на семейство Василеви за вземания от банката "безочлива наглост".

Според съдия Радослава Качерилска от 17 състав на Софийския районен съд сравнението с Остап Бендер не е унизително за честта и достойнството на Цветан Василев, както пледира той в заведеното за клевета и обида наказателно дело от частен характер. Присъдата всъщност е постановена още през март, показва справка в съда. Казусът вече е в Софийския градски съд, защото банкерът е обжалвал. 

"В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой", се казва в мотивите. 

Съдът не можел да установи и дали използването на сравнението е задължително в негативен смисъл. За фразата "Уникална е безочливата наглост на Цветан Василев" съдът също сям, че не е обидно, а и това е мнение на Радев за конкретно действие на Василев. Правото на изразяване на мнение за нечия личност е гарантирано, а ограничение има за нецензурни и вулгарни думи, смята още съдът. 

Предстои да се произнесе и втората инстанция по казуса. При ново оправдаване на Радев банкерът ще трябва да му плати разноските по делото.