Турция вече е платила депозит на Русия за покупката на системата за противоракетна отбрана C-400 въпреки несъгласието на съюзниците ѝ от НАТО. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, като подчерта, че и Анкара, и Москва са решени да завършат сделката, пише "Хюриет дейли".

"Нашите приятели вече подписаха за С-400. Платен е и депозит, доколкото знам. И аз, и г-н Путин сме решени по този въпрос", каза Ердоган пред журналисти след завръщането си от Казахстан.

Изказването на турския президент опровергава някои съобщения в западни медии, според които Анкара ще се отдръпне от покупката на руската противоракетна система, тъй като тя няма да е съвместима с радарите на НАТО. Ердоган отхвърли тези предположения, като подчерта, че никоя друга държава няма право да обсъжда суверенните и независими решения, които Турция взема по отношение на своята отбрана.

Преди време под натиска на САЩ Анкара се отказа от план за закупуване на подобна система за противоракетна защита от държавна китайска компания, която иначе беше одобрена от Вашингтон за възможни продажби на ракети на Иран.

Турция е член на НАТО от първите години на студената война и игра ключова роля на първата линия, граничеща със Съветския съюз. Връзките с колегите от Алианса обаче бяха обтегнати през последните години заради стремежа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към по-решителна и независима външна политика.

"Ние сме тези, които ще решат в съответствие с нашата независимост. Ние сме отговорни да вземем мерки за сигурността в защита на нашата държава. Ние ще спасяваме себе си, ако се изправим пред трудности в действието на защитните системи", добави Ердоган.

После припомни, че Турция се е опитала да купи дронове от съюзнически държави, но те са поискали огромни суми. И продължи с обвиненията:

"Те предоставят танкове, оръдия и бронирани машини на терористични организации, но ние не можем да задоволим някои от нашите потребности, въпреки че искаме да платим цената. Какво става накрая? Започнахме да произвеждаме наши дронове и въоръжени дронове. Убихме 90 терористи с въоръжените дронове през миналата седмица", каза той, като имаше предвид силите на сирийските кюрди, които САЩ финансират в борбата срещу "Даеш".

Ердоган отговори и на твърденията, че ще има среща с Башар Асад по искане на Путин. "Някои хора разпространяват това нарочно. Не съм се срещал с Асад и нямам намерения да се срещам с него", каза той.

Турският президент коментира и изострените отношения с Германия

Според Ердоган проблемът не бил с германския народ, а с правителството в Берлин. "Да, те са в предизборен период. Но ние не се интересуваме особено кой ще спечели вота. Това е вътрешна работа на Германия", твърди той. 

След което призова германските политици да сложат край на политиката си срещу Турция.