26% повече туристи са посетили София през 2016 г. по официални данни, или 1,35 млн. души. И това е заради многото нови авиолинии, смята кметицата на София Йорданка Фандъковаа.

"Развитието на туризма е от изключително значение за града ни. Ние работихме в последните 10 години много сериозно, за да създадем условия за туристите", заяви тя в ефира на бТВ.

Освен по-лесното пътуване до и в столицата, туристите са привлечени и от множеството възстановени и новопостроени културни обекти, отбеляза Фандъкова.

"Метрото подобри транспортното обслужване на туристите, продаваме билети с информация на английски език. Работим върху нови начини за информация, за да се чувстват туристите по-уютно, използвайки градския транспорт", добави тя.

На въпрос защо са нужни толкова ремонти в града, Фандъкова подчерта, че инфраструктурата се нуждае от поддръжка. 

"Орлов мост", който ремонтирахме за 15 дни в най-спокойния месец от годината, беше ремонтиран последно преди 11 години. Стандартният период е 7-8 години", даде пример тя.

Но призна и проблеми с изпълнението, като част от ремонта на Цариградско шосе, който не е бил изпълнен както трябва - и съответно изпълнителят е трябвало да го ремонтира отново за своя сметка.

"Много участъци не се преработват, ако се налага санкционираме фирмите", каза кметицата.