Харуки Мураками отново е фаворит №1 на букмейкърите за Нобелова награда за литература през 2017 г. Но това означава, че той най-вероятно няма да стане лауреат и тази година (с дребни изключения – като Светлана Алексиевич – рядко познават). Традиционно, някои компании за залози предлагат възможност да спечелим (или изгубим) известна сума пари в опит да отгатнем новия победител.

Двама от големите световни букмейкъри, „Унибет“ и „Паф“, предлагат забележително нисък коефициент (2,50) тази година лауреат да стане японският писател. „Ладброукс“ оценяват шансовете му при ставка 6,00 – единственият с по-ниска (т.е. оценен като по-вероятен победител) е кениецът Нгуги Уа Тионго, с 5,00.

С изключение на това разминаване, трите компании са сравнително единодушни по отношение на следващата група автори – със сходни шансове са оценени Маргарет Атууд, Амос Оз, Адонис, Дон ДеЛило, Хавиер Мариас.

С коефициенти над 20,00 (т.е. ако заложите 1 лев и познаете, ще получите 20) са писатели като Исмаил Кадаре, Джойс Каръл Оутс, както и Филип Рот – американецът, чието име от години се спряга за Нобела, но все още така и не му е присъден.

Традиционно, букмейкърите имат и шеговити предложения. Залози за тях се приемат при коефициент 1001,00, като изборът е между Доналд Тръмп, Джордж Р. Р. Мартин и… Кание Уест (може би като закачлив намек, че и тази година музикант ще стане нобелист?).

Каквито и спекулации да има обаче, Шведската академия никога не дава индикация кои са обсъжданите имена за наградата. Одобрените претенденти биват разкривани 50 години по-късно – така всички, които са били в „играта“ тази година, ще станат известни чак през 2067-а.

Площад Славейков