Парламентът избера Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ). 183-ма подкрепиха Иванов, против нямаше, а един се въздържа.

Кандидатурата на Ивайло Иванов бе единствената, като той бе издигнат от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години.

"След като направим анализа и обсъдим, тогава ще кажем какви ще са реалните промени. Таван на болничните не може да има. Няма да лишаваме хората от права. Когато човекът е болен, естествено, че той ще може да си ползва съответните болнични. Трябва да се ограничат тези, които се ползват неправомерно и за които всички сме чували, за да може тези средства, които се изразходват, да отидат все пак при хората, които наистина имат нужда, а не да се ползват за покриване на други плащания“, коментира след избора Иванов пред журналисти.

И добави, че ще се предлагат промени в закона за отпускането на болнични, които са скочили в последната година.

"Предвиждам да направя среща с институциите от ЕС. Прекалено много български граждани вече знаят, работят и се осигуряват в чужбина, за да може те да получат пълните си осигурителни права и социални плащания. Предложенията за промени в болничните ще са законови и ще се проведат срещи с министъра на здравеопазването, с шефа на НЗОК, за да видим там, където има повече издадени, да се направи анализ на помощите“, каза още той.

Професионалният път на Иванов започва през 1993 г., като счетоводител в Общински съвет в Тетевен. Работил е в застрахователни компании, в агенцията за социално подпопомагане, на която е директор в продължение на 7 години. От 3 юни 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика.

Ивайло Иванов е бил член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, а към момента е член на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионната система.