Директорът на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот Стефан Филчев е уволнен в навечерието на годишнината от смъртта на писателя. Причината е промяна в длъжностната му характеристика, направена само два месеца преди изтичането на мандата му, предава „Дарик“.

Кметът на община Сопот Деян Дойнов е променил длъжностната характеристика и сега за директорския пост се изисква образование по музеология и археология – а Филчев е с филологическо. Той е получил заповедта за освобождаване от длъжност на 21 септември, ден преди отбелязването на 96-ата годишнина от смъртта на Иван Вазов.

Стефан Филчев е начело на къщата музей от почти пет години, след спечелен конкурс за поста. Мандатът му би трябвало да изтече през ноември т.г.

Пред агенция „Фокус“ днес Филчев нарича промяната на длъжностната характеристика „нетърпелив и прибързан акт“ на кмета и заместник-кмета, зад който „прозират съвсем други желания и намерения“. Директорът коментира още, че за последните пет години е успял да постигне издигането на музея до „национален престиж“.

„Тъй като финансите и приходите на музея се увеличават с всяка изминала година, защото вдъхнах живот не само на Вазовата къща, а и на много други обекти от културно-историческото наследство на Сопот, върху мен започва финансов натиск – смята Филчев. – Трябваше да ми се покаже кой е силният, за да бъда вкаран в рамките на „послушния“, на „нашия“ човек. Но аз не влизам в такива рамки и затова субсидията на музея, която с решение на Общинския съвет трябва да се възстановява на 100%, поетапно започна да не се възстановява.“

Но версията на общинската власт е друга. Пред „Дарик“ в четвъртък зам.-кметът на Сопот Николай Новаков говори и за нарушения в музея, заради които още в понеделник от Общината ще се обърнат към Министерството на културата с искане за проверка.

„В понеделник още ще бъде изпратено писмо до Министерството на културата за внезапна, бърза проверка, която да установи дали фондът на музея е там, или го няма. Ако го няма, какво няма, или ако го има, че го има и така нататък. И тогава ще бъдем по-конкретни – заяви Новаков. – Сега няма смисъл да даваме информация. Но има странни неща.“

Заместник-кметът посочи като пример асма за 17 000 лева. По думите му и от самите музейни работници имало сигнали срещу директора.

Временно директор на къщата музей става Борислава Петрова, досега служител там. Стефан Филчев обаче вече заяви, че ще обжалва пред съда заповедта за освобождаването си, тъй като държи на „доброто си име, на своя морал“.

Площад Славейков