Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши втория опит за продажба на търговския център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ в София. 

В края на юни базираното в Обединеното кралство дружество Hystead обяви, че иска да придобие всички акции на българския собственик на мола  AP Retail I чрез дъщерното си дружество Balkan Retail NV.

Стойността на сделката е 156 млн. евро.

Компанията преговаря и за закупуването на площта, отредена за хипермаркет, която се заемаше от Carrefour и след това беше поета от кредитора на веригата - "Уникредит Булбанк" на търг за принудителна продан.

В началото на годината КЗК даде зелена светлина за придобиването на The Mall от южноафриканският фонд NEPI (New Europe Property Investments), но инвеститорът се отказа и предпочете да купи  „Сердика център“ на столичния бул. „Ситняково“ за 207 млн. евро. Това е най-голямата сделка за недвижим имот в България за 2017 г. 

В решението на КЗК е посочено, че учреденото на 21 юни дружество Balkan Retail NV не е осъществявало дейност на територията на страната през 2016 г. и съответно не е реализирало оборот. Така общият оборот на участниците в концентрацията се формира само от приходите на AP Retail, а те са под законоустановения праг, при който се изисква одобрение от регулатора.

Сделката не попада в обхвата на текстовете от Закона за защита на конкуренцията и затова не е правен пазарен анализ за очакваните ефекти върху конкурентната среда, коментират от антимонополния орган.