Договор за наем на земеделска земя да може да се сключва само от собственик или упълномощено от него лице. Това предвиждат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, внесени от депутати от ГЕРБ. В мотивите на промените се изтъква, че по-голямата част от земеделската земя - над 80% - се владее в съсобственост.

През последните години обаче се наблюдава тенденция за сключване на договори за наем на земеделска земя на лица, които нямат съответните права. Има и много неуредени отношения между съсобственици, в резултат на което се сключват различни договори за наем от различни съсобственици. 

Промените предвиждат още министърът на земеделието да утвърждава правила за регистриране на договорите за наем на земеделска земя в общинските служби по земеделие. Текстовете дават и допълнителни права на общинските служби при възникване на спорове между собствениците и ползвателите на земеделските земи. Целта е да се избегне увеличаването на площта на необратботваемите земеделски земи, защото времето, необходимо за решаване на споровечет води до спиране на обработката на земята за съответния период.