18-и фестивал на патриотичната и антифашистката песен "Сребърни чучулиги" и 15-и фестивал на фронтовата песен "Альоша". Тези два фестивала ще се проведат в киносалона на "Позитано" 20, където е и централата на БСП на 14-и и 15-и октомври. Сред организаторите на фестивалите е и Синдикатът на българските учители с председател Янка Такева. Тя го ръководи от 1994 г.

Останалите инициатори са Сдружението "Български антифашистки съюз", Фондацията "Устойчиво развитие за България", Националното движение "Русофили", Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски", Федерацията "Съюз на съотечествениците", Руският културно-информационен център, МКДЦ "Дом на Москва в София".

Фестивалите са обявени като общонационални с международно участие. Те са под наслов: "140 г. от началото на Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.)" и "По пътя към Победата. От историческите битки към историческата Победа на 9 май 1945 г.".

Участниците могат да бъдат групи и индивидуални изпълнители, като те ще изпълнят не повече от 2 песни с общо времетраене 8 минути.