Наложените от ЕС санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени.

Това заявил българският президент Румен Радев във Варшава на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, предаде ТАСС. Радев е на официално посещение в Полша.

 
Снимка Прессекретариат на държавния глава

 

"В икономически смисъл тези санкции вредят. Ако говорим за българския бизнес, ние гледаме негативно на това. Санкциите не могат да продължават безкрай", казал Радев.

И допълнил, че бизнесът не трябва да страда заради политически решения.

"Затова се надявам, че те (санкциите - б.р.) ще бъдат отменени", констатирал Радев според ТАСС.

До 18,00 ч. нямаше и дума за посещението на Радев в Полша нито в уебсайта на президентството, нито в профила на държавния глава в туитър. В микроблога бе публикувана единствено снимка от тържественото посрещане на президента във Варшава.

По-късно БТА предаде информация за посещението, но в нея нямаше и дума, че Радев се е обявил за сваляне на санкциите срещу Русия.

Ето какво предаде българската агенция:

"По темата за сигурността имаме пълно единомислие, Европа е изправена пред редица важни предизвикателства - и отвътре, и отвън", каза президентът Румен Радев на пресконференция с полския си колега Анджей Дуда във Варшава.

"Що се отнася до заплахите пред Европа, тероризма, решаването на мигрантската криза - с президента Дуда имаме ясна позиция, че това е проблем, който изисква единно европейско решение, което трябва да съблюдава суверенитета на отделните държави, трябва да гарантира тяхната сигурност", заяви президентът Радев.

Той благодари на полската страна за безусловната подкрепа за членство на България в Шенген. При положение че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген, заяви Радев. Президентът благодари на полската страна и за подкрепата по линия на Фронтекс за охрана на външните граници. Трябва да е ясно на всички държави членки, че външните граници на ЕС не са границите на България, Гърция, Италия, а са наши общи граници и трябва да има реална солидарност с реални действия в подкрепа на тези държави, отбеляза Радев. Той благодари и за цялостното разбиране и подкрепа за овладяването на мигрантските потоци и борбата срещу каналджийството.