Представители на опозицията в БСП разкритикуваха твърдението на лидера Корнелия Нинова, че в партията има хора, които искат сътрудничество с ГЕРБ. Отстраненият от ръководството Георги Гергов заяви в отворено писмо до Нинова, че се е срещал с ГЕРБ, защото по нейно предложение е отговарял за коалиционната политика в БСП. Бившият лидер на партията Михаил Миков пък упрекна наследничката си на поста, че темата за сътрудничество с ГЕРБ се вади само, за да се посочат с пръст хората, които са с различно мнение от ръководството на партията.

Ето какво написа Георги Гергов:

"Уважаема госпожо Нинова, преди да затворим страницата по случая Георги Гергов добре е да си кажем още някои неща, защото човек, дори често да си служи с неистини трябва да го прави с мяра. Много добре знаете, че по Ваше предложение отговарях за коалиционната политика в БСП. В това си качество съм се срещал с ръководствата на почти всички български партии. Политическа партия ГЕРБ не прави изключение. За резултатите от всяка среща съм Ви информирал лично.

Когато се учудвате, че съм разговарял с политическа партия ГЕРБ Вие се показвате като човек, който не е приятел с истината. Твърдението, че "Интервюто на Георги Гергов е най-добрият пример за паралелна държава и за задкулисие, срещу което се обявих на конгреса, на който бях избрана" е невярно. Ако това е вашето разбиране за задкулисието и паралелната държава, то Вие се борите срещу нещо друго и лично можете спокойно да си останете част от задкулисието.

Относно ходенето ви в Пловдив, поканата с открито писмо и съдържанието на не съвсем лицеприятния разговор, за който говорите. Пред очите на публиката и присъствалите Вие подменяте нещата. Защо употребих думата „инкогнито“ Вие най-добре знаете. Относно това дали ви е страх като заявявате: "Не ме е страх, заявявам категорични и принципни позиции, това е промяна на прехода, която цялата политическа класа, обвързана с икономически връзки окраде този народ" по-важното е дали си давате сметка къде стоите лично Вие в този преход"

Пред БНР Миков заяви, че едно е да казваш, че си алтернатива и да се тупаш в гърдите "до посиняване", а съвсем друго е да правиш реална политика, която да е различна от тази на управляващите.

"Категорично няма настроения за сътрудничество с ГЕРБ. Тази тема се вади само за да се посочат тези, които имат различно мнение от ръководството.. Политическите и организационните проблеми на БСП трябва да са на първо място, не да обсъждаме бюджета, който е задължение на управляващото мнозинство", каза още Миков.

Според него няма извънредни събития, за да се свиква извънредно заседание на Конгреса. То трябва да се проведе на 28 октомври.

"Има нещо различно, това беше тревогата, която беше заявена - и всички тези приказки за атаки, за хора, които не са "за" борба с корупцията, за хора, които са били отстранени от постовете си. И тази тревога е в много партийни членове и членове на Националния съвет", смята Миков.