Богаташът Андрей Бабиш, който обещава да помете традиционните партии, да увеличи инвестициите и да не допусне бежанци, е най-вероятният победител на парламентарните избори в Чехия, пише Ройтерс.

Вотът се провежда днес и утре.

Чехия изживява бърз икономически растеж, бюджетът й е балансиран, а безработицата там е най-ниска в ЕС. Проучванията обаче дават значителна подкрепа на движението ANO на Бабиш и други партии на протеста.

От абревиатурата на партията става игра на думи. ANO означава Действие на недоволните граждани и същевременно "да" на чешки език.

Макар имиграция в страната на практика да няма, опасенията от нея имаха значителна роля в предизборната кампания. Почти всички партии се зарекоха да се борят срещу всички опити на ЕС да принудят Чехия да приеме бежанци, разселени из Съюза.

Антиимигрантските настроения бележат подобни тенденции и в съседните страни. Настроените срещу бежанците партии постигнаха сериозни успехи на изборите в Германия през септември и в Австрия миналата седмица. Те подхранват скептицизъм срещу ЕС в цяла Европа.

Движенето ANO, създадено и контролирано от Андрей Бабиш, спечели подкрепа и от леви, и от десни с обещанията да намали данъците и да смени корумпираните политици, както и с призивите да бъдат затворени границите на Европа и в страната да не бъде приет нито един бежанец.

ANO постоянно поддържаше риториката на опозиция срещу господстващата система, макар да бе част от правителството заедно със социалдемократите на отиващия си премиер Бохуслав Соботка и християндемократите от центъра.

Последните проучвания преди деня за размисъл дават на ANO подкрепа от 25-27 на сто, но движението бележи лек спад.

В резултат на изборите може да бъде формирана коалиция, подобна на сегашната. Начело ще бъде ANO, което означава, че няма да има голяма промяна във външната политика, изразяваща се в балансиране между тесни връзки с Полша и Унгария и прагматични отношения с други партньори от ЕС като Германия - главен чуждестранен инвеститор и основен пазар за чешкия износ.

"Не очаквам земетресение... Най-вероятният вариант е трипартийна коалиция, каквато имаше и досега. Тези партии не изключват да управляват с ANO", заяви Мартин Мейстржик, политолог от Карловия университет в Прага.

Възможността за споразумение със сегашните партньори на ANO или дясноцентристките партии могат да се окажат в разрез с исканията им самият Бабиш да остане извън кабинета. Причината е, че срещу него има отправени обвинения от полицията, че е взел преди 10 години субсидия от 2 милиона евро за център за конференции. Той отрича да има нередности.

Има и минимален шанс Бабиш да формира правителство на малцинството, подкрепено от комунистите и крайно дясната антиевропейска Партия за свобода и пряка демокрация (ПСПД), която набра точки в проучванията. Според анализатори обаче такава комбинация е малко вероятна. Тя ще се отрази отрицателно на пазарите и ще предизвика въпроси относно бъдещата политика към ЕС. Бабиш е против приемането на еврото в близко бъдеще, но не иска излизане от ЕС.

Гласуването приключва рано следобед на 21 октомври. Резултатите ще бъдат огласени малко след това.