Продаде ли Корнелия Нинова мача за Висшия съдебен съвет (ВСС) на ГЕРБ? След избора на парламентарната квота в съвета лидерът на БСП получи сериозни критики за това, че партията номинира 6 души и остави на ГЕРБ да избере трима от тях. На тези критики тя отговори по следния начин - изчакайте и проследете поведението на номинираните от БСП в съвета. Нинова намекна, че тримата от БСП ще гласуват против олигархичното статукво, овладяло съдебната система.

Ами да го проследим тогава. Новият състав на ВСС заседава близо месец и вече взе някои важни решения. Тримата представители на БСП в него са  Даниела Маринова-Марчева и Драгомир Кояджиков в съдийската колегия и Светлана Бошнакова в прокурорската колегия. И тримата получиха над 220 депутатски гласа - нещо, с което не може да се похвали нито една друга парламентарна група.

При едно от първите важни гласувания в новия ВСС представителите на БСП от съдийската колегия бяха против статуквото. Съветът реши при повторния избор на шеф на Върховния административен съд (ВАС) до изслушване да бъде допуснат само Георги Чолаков. Той вече бе избран от стария състав на ВСС и е известен като много близък до сегашния шеф на ВАС Георги Колев. Допускането само и единствено на Чолаков бе подкрепено от главния прокурор Сотир Цацаров, от самият Колев, от представляващия ВСС Боян Магдалинчев (номиниран от ГЕРБ), от Вероника Имова (също номинирана от ГЕРБ), от представителите на ДПС, “Обединени патриоти” и на прокурорската квота. Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков, номинирани от БСП не подкрепиха това улеснение за Чолаков чрез отстраняване на конкуренцията му.

В друго важно решение на новия ВСС обаче позицията на представителите на БСП бе противоречива. Съдийската колегия взе решение, с което де факто бламира практиката на т.нар. “вечни шефове” - хора, които са на ръководни постове в съдебната система много дълго време, заобикаляйки текста в Конституцията, който постановява, че административните ръководители се назначават за срок от 5 години с право на повторно назначаване. Даниела Марчева от БСП отсъстваше при гласуването, но колегата й Драгомир Кояджиков бе против бламирането на не съвсем законната практика.

Същото бе поведението на представителите на БСП в съдийската кволегия, когато Чолаков бе преизбран от новия ВСС. Марчева липсваше, а Кояджиков гласува заедно със статуквото.

Що се отнася до прокурорската колегия, там решенията се вземат единодушно. включително с гласа на Бошнакова. Нормално, като се има предвид йерархичната структура на прокуратурата, в която всичко зависи от главния прокурор. Включително бъдещата кариера на прокурорите във ВСС, след като мандатът им изтече.

Изводът е ясен - БСП продаде мача. И по една от най-важните теми за обществото, а именно съдебната реформа, не е опозиция на ГЕРБ.