Сергей Борисович Пархоменко (53 г.) е водещ от руското радио "Ехото на Москва". Той е колега на Татяна Фелгенгауер, която днес бе ранена в гърлото с нож от нападател, нахлул в редакцията.

 

- Сергей Борисович, добър ден от България. Най-важно за нас е какво е състоянието на Татяна Фелгенгауер. Бихте ли ни казали какво е то?

- Това, което мога да ви кажа в този момент, че тя е на операционната маса. Състоянието й е със средна тежест. Няма опасност за живота й. (Разговорът се води около 15,30 часа московско и българско време, около два часа след нападението - б.а.)

- Защо според вас е извършено нападението?

- Точната причина на този етап не мога да кажа. Но мога да ви кажа, че агресията срещу журналистите от "Ехото на Москва" напоследък се засили. Колата на колежката ни Юлия Латинина бе подпалена през септември и тя реши да емигрира в чужбина.

Най-редовно нашите журналисти ги причакват срещу входа на сградата, където се намира редакцията. Замерят ги с камъни, яйца, домати.

Татяна Фелгенгауер

- Защо?

- Това се подгрява и подстрекава от държавната пропаганда. Например на 12 и 16 октомври по държавната телевизия "Россия 24" бе излъчен репортаж в две части, озаглавен "Ехото на Държавния департамент". Т.е. те си правят игра на думи с названието на нашата радиостанция.

Филмът, обявен за разследване, е именно срещу Татяна Фелгенгауер и колегата й Александър Плюшчев. Жирналистите са обвинени, че се занимават с подривна дейност в полза на САЩ, че незаконно контактуват с американски неправителствени организации. Ето ви резултата. Отдавна се води война срещу опозиционните медии в Русия. Освен това тази телевизия е сред най-гледаните. Милиони хора я гледат. Аз не мога да знам какво има в главите на всички зрители. Не бих се учудил, ако тази агресия е предизвикана от този филм. У нас има немалко такива хора. У нас официалната пропаганда насъсква хората срещу критично мислещите – не само журналисти, изобщо срещу всички несъгласни с управниците.

- Потвърждавате ли, че зад нападението стои руската държава?

- Да. Зад нападението срещу Татяна Фелгенгауер стоят Кремъл и държавната пропаганда.