Бившият министър от НДСВ Николай Василев коментира пред бТВ, че бюджетът, изготвен от правителството е по-добър от алтернативния, направен от БСП. Според него сега страната е във фаза "добри новини".

"Говорим за години наред растеж, който да е 4 %. Има растеж на доходите в много сектори", каза Василев.

Според него е много лошо да се говори против плоския данък. Ако той бъде отменен държавата щяла да събира по-малко данъци и ще загуби единственото си предимство като инвестиционна дестинация.

"Чуждите инвестиции спаднаха. България има малко позитиви, един от тях е най-добрата данъчна система в Европа. Безработицата е на рекордно ниски нива. Бизнесът се развива", каза Василев.

Той определи бъдещия бюджет като "бюджет на раздаването". И допълни, че той е по-социален, отколкото икономисти като него искат да видят.

"Спокойна, усмихната държава сме в момента", смята Василев.

Според него проблем е, че в публичната сфера реформи няма, но няма и антиреформи. Василев се обяви против идеята държавата да плати всички дългове на болниците. Той се обяви за агресивна демографска политика. И даде пример с Унгария, където има мощна финансова подкрепа за семейства с по-висок образователен ценз и резултатите били много добри, защото има много семейства с по 3-4 деца.