Основната причина за ситуацията в Бургаска област са дъждовете. Това стана ясно от думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в бургаското село Черни връх. Така той коментира на извънредна пресконференция на трима министри, пратени там от Бойко Борисов, бедственото положение в областта, което взе и жертви.

"Видяхме какви са пораженията. Пътувайки насам, видяхме това, което се е случило. Първото впечатление, което имаме, че дъждовете са били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо", каза Радев.

Той допълни, че прогнозата е била за количества около 20-30 л/кв. м. След това от МВР са предупредили всички области, че ще има 40-50 л/кв. м.

"Оказва се, че на места са стигнали до 200 л/кв. м. Това означава, че основната причина за това, което се е случило във всички села, са дъждовете", поясни Радев.

Той допълни, че са взети всички мерки, бедстващи хора вече няма, електричество и питейна вода има навсякъде.

"Пътищата са проходими. Навсякъде има пътища и жандармерия", каза още вътрешният министър.

Регионалният му колега Николай Нанков допълни, че няма прекъсване на водоподаването. Той обясни, че два от трите язовира, които поддържа ВиК-Бургас, се изпускат контролирано.

"Имаме в някои села проблеми. Там, ако не заработят помпите, имаме налична питейна вода в рамките на два календарни дни", призна Нанков.

Той обясни, че от 03.00 часа на АМ "Тракия" работят аварийни екипи, като в ранния следобед са преодолени последствията от 4 големи свличания.

"Само в канавките имаме проблеми и понастоящем там не може да се оттича вода, но ще изчакаме да спрат валежите и ще изчистим и канавките. На АМ "Тракия" нямаме ПТП-та заради добрата и акуратна работа на пътно поддържащите фирми и организацията на движението на "Пътна полиция" в рамките на деня", коментира министърът.

Засега остава затворен участъкът от републиканския път Братово през Полски извор. Отворени са участъкът Долно Езерово- Братово и проблемният участък по пътя Бургас-Средец, където в рамките на 400 м има земни маси и вода на пътното платно.

"Там от няколко часа сме организирали движението само в едното платно", обясни Нанков.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се включи, че депото за отпадъци в Братово и пречиствателната станция в "Горно Езерово" не работят.

"Това, което знаем в момента, е, че депото на новата регионална система за битови отпадъци има компрометирана част от дренажната система, но няма изливания извън рамките на депото. Част от дигата също е компрометирана. При всички положения депото ще престане да работи до изчистване на тези проблеми. Имаме 4 варианта, които ще обсъдим с кметовете - къде да се депонират отпадъците, преди да се възстанови работата на депото", обясни Димов.

Относно пречиствателната станция той допълни, че се чака да се отече водата, за да се види какви са проблемите там.

"Не мога да кажа защо ни е изненадал дъждът. При всички положения е трябвало да бъде предсказан от метеоролозите, но те също не винаги успяват да бъдат точни", коментира още Димов.