Русия спъва усилията на САЩ за ликвидирането на севернокорейските ядрени оръжия, а Китай помага.

Това заяви американският президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Би било по-лесно въпросът да се разреши, ако Вашингтон има по-добри отношения с Москва, заяви Тръмп в интервю за телевизия "Фокс нюз".

"Китай ни помага, а Русия като че ли върви по обратния път и разваля това, което постигаме", каза той.

Напрежението около ядрената програма на Пхенян се покачи заради серията изпитания в КНДР и размяната на войнствени реплики между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Президентът на САЩ отдавна оказва натиск на Китай да помогне за обуздаването на ядрените амбиции на Пхенян. Китай - единственият съюзник с тежест на Северна Корея, държи 90 на сто от търговията със сталинистката държава.

Тръмп се похвали в туитър, че е разговарял със Си Цзинпин, президента на Китай.

"Разговарях с китайския президент Си, за да го поздравя за издигането му (след партийния конгрес - б.р.). Обсъдихме също Северна Корея и търговията - две много важни въпроса", написа той.

 

 

Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха заради обвиненията, че Кремъл се е намесил в американските президентски избори през 2016 г., анексирането на Крим и подкрепата на Москва за сирийското правителство.

"Мисля, че бихме могли да имаме по-добри отношения с Русия - заяви Тръмп. - Мисля, че ситуацията в Северна Корея ще бъде разрешена по-лесно."

И по време на предизборната си кампания той изтъкваше, че се надява да подобри отношенията с Москва.