Държавата категорично няма ресурс, за да завърши сама един такъв проект и съответно трябва да търсим инвеститор, заедно с който да се опитаме да реализираме това оборудване. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с оборудването за АЕЦ "Белене". Тя бе изслушана по темата от парламентарната комисия по енергетика.

Според Петкова оборудването се съхранява съгласно всички изисквания на заводите-производители, определени в инструкциите за доставка, съхранение, консервация и пресконсервация.

"Очаквам до края на тази година да пристигне и следващата част от оборудването. Когато това стане факт, ще ви поканим и всички заедно ще отидем, за да видите как се съхранява", каза Петкова.

В ход е и обществена поръчка, свързана с изграждането на конструкции, които гарантират съхранението на оборудването.

"Тази част от него, която трябва да бъде в закрито помещение, е в закрито помещение. Другата част, на която е имало нарушение на опаковка, във връзка с транспортирането сме направили преопаковане на оборудването. С доставката на останалата част ще направим вече и съответните конструкции, за които в момента е в ход обществена поръчка", обясни Петкова.

И допълни:

"Ние винаги сме казвали, че за нас е важно това оборудване, този ресурс, който българските данъкоплатци са вложили в този проект, да се използва по възможно най-добрия начин. В стремежа си да реализираме това оборудване по най-добрия за България начин, ние не изключваме нито един вариант. Предстои да се проведе процедура, която ще бъде свързана с това да се направи опит за приватизация на тази проектна компания или ще търсим стратегически инвеститор, който ще може да участва в реализацията на този проект. Но държавата категорично няма ресурс, за да завърши сама един такъв проект и съответно трябва да търсим инвеститор, заедно с който да се опитаме да реализираме това оборудване".

Петкова цитира доклад на БАН, според който през 2030-2035 г. в целия регион ще има дефицит на мощности. Тя бе категорична, че решение за бъдещето на оборудването следва да се вземе при широк консенсус. 

"Още от миналата година има заявен инвеститорски интерес. Най-сериозен до този момент е инвеститорският интерес на най-голямата ядрена компания в Китай. Колегите идват тук, правят си съответните анализи, правят съответните огледи. Посетиха и площадката на място", каза още Петкова.

Според нея държавата не трябва да се ангажира с дългосрочни договори за изкупуване на тази електрическа енергия, която ще се произвежда от атомната електроцентрала.

За оборудването България вече е платила на 1 млрд. и 100 хил. евро. Според Петкова то трябва да се съхранява поне 5 години. Обществената поръчка за съхранението му е на прогнозна стойност от 241 хил. лв.