Хиляди хора излязоха по улиците през нощта, за да празнуват обявяването на независимостта на Каталуния, предадоха световните агенции.

Празненствата за обявяването на независимостта.

В същото време обаче несъгласните с отделянето на областта от Испания излязоха на алтернативен протест. Те опитаха да предизвикат празнуващите независимостта на площад „Сан Жауме“ и така се стигна до сблъсъци и трима души бяха ранени.

Празненствата и протестите против обявяването на независимост продължиха цяла нощ. Над 400 души се опитаха да стигнат до централното управление на полицията, но властите пресякоха пътя на шествието.

Протестът срещу обявяването на независимостта.

Тогава протестиращите се насочили към сградата на радио „Каталуния“, където изпотрошили стъклата и блокирали входа.

Потрошени при сблъсъчите витрини

Междувременно главната прокуратура на Испания обяви, че е започнала следствие срещу лидера на Каталуня Карлес Пучдемон заради организиране на бунт, предадоха световните медии.

Обвинението срещу Пучдемон ще бъде повдигнато идната седмица. За такова престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 30 години. Единственото спасение на Пучдемон е в бягството и искането на политическо убежище в друга държава. Това едва ли би могла да е страна от ЕС. Въпреки това се появиха съобщения, че премиерът на Каталуня и неговите министри са наели вили във Франция. Потвърждение няма.

Да припомним, че след бурен дебат вчера по независимостта на Каталуня испанският Сенат гласува с внушително мнозинство отнемането на властта на правителството в Барселона, оглавявано от Пучдемон.

Карлес Пучдемон

Същия ден депутатите от регионалния парламент на Каталуня гласуваха за отцепване от Испания и за основаване на независима държава, но без да се посочва срок. Това стана повод още снощи испанският премиер Мариано Рахой да свика кабинета в Мадрид на спешно заседание.

Решено беше сваляне на регионалното правителство на Каталуня, обави лично Рахой.

Приетите мерки включват разпускане на парламента в Барселона, столица на Каталуня, както и подготовка за предсрочни общи избори. Дотогава правителството в Мадрид поема управлението на Каталуня.

„Аз разпуснах парламента (на Каталуня – б. р.), за да могат да бъдат свикани честни, свободни и в унисон със закона общи избори колкото се може по-скоро, за да бъде възстановена демокрацията. Никога не сме искали да се стига толкова далеч”, заяви испанският премиер Мариано Рахой, уточнявайки, че вотът в Каталуня ще бъде проведен на 21 декември т. г.

Рахой обяви също, че е уволнил шефа на каталунската полиция, разпоредил е и затварянето на задграничните дипламотически представителства на Каталуня.

Мариано Рахой

От години те убеждавали приемните държави да признаят независимостта на Каталуня и наливали вода във воденицата на сепаратистите.