Журналистката и правозащитничка Екатерина Гордон публикува видеообръщение, с което обяви, че ще участва в изборите за президент на Русия на 18 март 2018 г.

Вероятно аз ще бъде единственият кандидат, който не е съгласен с администрацията на президента. Майка съм на две деца, журналист с дълга кариера, учредих собствена юридическа компания и вече пет години се занимавам със защита правата на жените и децата“, обясни Гордон.

В програмата си за изборите тя ще поставя специален акцент на правата на жените и децата. Според нея тези социални групи не са защитени от законите в Русия.

„В моята позиция няма нищо срещу мъжете. Това е реалността. В моята страна самотните майки са тормозени масово.

Досега за изборите са се кандидатирали двама от „вечните“ кандидати – националистът Владимир Жириновски и реформаторът Григорий Явлински, както и „кандидатът срещу всички“ Ксения Собчак.

Собчак обяви своята кандидатура на 18 октомври. Медиите коментират, че кампанията ѝ е одобрена от Кремъл и е ръководена от приближени до Путин. Това бе отречено и от Собчак, и от Кремъл.

Сравненията между двете – Собчак и Гордон, са неизбежни. Докато първата се обяви против всички, то втората назова своята целева група – самотните майки.

"Аз нямам блясък около себе си. Не съв се родила със сребърна лъжичка в устата. Аз съм от обикновено семейство, работя от 13-годишна. Моля да ме подкрепите. Обещавам ви работа“, каза във видеобръщението Гордон.

Екатерина Гордон е родена на 19 октомври 1980 г. в Москва.