Малко повече от половината от българските граждани смятат, че България е демократична страна, докато 41% са на обратното мнение. Това сочат данните от национално представително изследване на агенция "Тренд"*, посветено на ценностните нагласи на българите.

И тук се наблюдават различия по възраст и тип населено място. Най-младите и живеещите в столицата са по-убедени, че България е демократична страна спрямо общата картина, докато в селата например преобладава мнението, че България не е демократична страна.

Мнозинството от българите - 55%, смятат, че демокрацията е добра форма на управление за България, докато 29% са на обратното мнение. Тук отново личат подобни демографски зависимости сред най-младите и живеещите в столицата, отбелязват от "Тренд".

 

Малко повече от половината - 54% от анкетираните смятат, че е по-добре властта да бъде разпределена между множество хора. Всеки трети българин обаче иска авторитарно управление - един човек да стои начело на страната и да взема всички решения. Още 13 на сто не могат да решат. Т. е въпреки че позициите на хората, които искат разделение на властите изглежда преобладаваща, това е доста крехко мнозинство, поне според данните..

Все пак изборите остават предпочитан механизъм за определяне на властта. На това мнение са две трети от анкетираните. Близо една пета е на противоположното мнение - 19 на сто отговарят, че изборите на се най-добрият начин за опеделяне на властта.

*Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Възложител: Институт за дясна политика
Размер на извадка: 1004 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане03.10-10.10.2017 г.
Размер на статистическата грешка: ±3%