Онлайн медията "Спутник", финансирана от руската държава, организира обучение на журналисти, в което участват и представители от българския сайт "Блиц", съобщи sputnik.com.

Според информация на Дневник.бг, в поредното издание на "Школата за млади журналисти" на руското издание ще участват и репортери от "Стандарт", Дир.БГ и БНТ.

Клуб Z изпрати запитване до "Спутник" как са били избрани участниците от България и на какви условия трябва да отговаря журналист, за да бъде включен в тяхно обучение. Все още нямаме отговор.

"Спутник" е една от двете чуждоезични медии на Кремъл, които разпространяват позицията на руското правителство на международната сцена. Другата е Russia Today, прекръстена на RT, за да не се подчертава връзката с Русия. Двете медии са по-скоро източник на пропаганда и манипулирани или откровено фалшиви новини.

Наскоро Twitter забрани рекламите им в платформата си във връзка с обвиненията за намеса в американските избори за президент. RT обяви, че американското Министерство на правосъдието е поискало от тях да регистрират местната си редакция като чужди агенти.

Бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол пък заяви, че и двете медии трябва да бъдат обявени за чужди шпиони. И че са се намесили в американските избори в подкрепа на Доналд Тръмп.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро също обяви "Спутник" и RT за "агенти на чуждо влияние и лъжлива пропаганда". Той каза това по време на посещение на Путин в Париж, застанал рамо до рамо със своя руски колега и гост.

"Блиц" и "Пик", две медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски и често ползвани от него за изказвания, бяха отбелязани като разпространители на руска пропаганда в новата база данни на Европейската служба за външна дейност, чиято цел е да се бори с дезинформацията и фалшивите новини. 

От "Спутник" се хвалят, че това е най-голямото издание на школата им досега, с участници от 23 държави - представляващи повече от 30 издания. Сред тях са ISNA (Иран), Ufuq News (Афганистан), Tanjug (Сърбия), Agence Tunis Afrique Presse (Тунис), CNA (Кипър), "Блиц" (България), Anadolu (Турция), VNA (Виетнам), FENA (Босна и Херцеговина), WAFA (Палестинска автономия), SRNA (Сърбия); Diário de Notícias (Португалия), Xinmin Evening News (Китай), Kathimerini (Гърция), Il Fatto Quotidiano (Италия), Kristeligt Dagblad (Дания), Al Youm Al Sabaa (Египет); India Today TV Network (Индия).

Проектът има за цел да запознае младите журналист с модерната мултимедийна новинарска агенция, разработването на онлайн платформи за новини и как работят руските новинари и фоторепортери във военни зони. Той е част от програма на Федералната агенция на Русия по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД), "Сънародници зад граница" и Россотрудничество.