Шотландски депутати, които искат независимост от Обединеното кралство, представиха проект за резолюция в местния парламент, която призовава за международно признаване на едностранната декларация на Каталуня за независимост от Испания, упражнявайки натиск върху своята лидекар да подкрепи сепаратисткото движение, предаде Ройтерс.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която също е за независимост на британската провинция, беше критикувала начина, по който Мадрид управлява каталунската криза, но се въздържа да подкрепи проекторезолюцията на своите депутати. Европейският съюз, който тя иска един ден да приеме независима Шотландия, подкрепи централното правителство на Испания.

Според уебсайта на шотландския парламент предложеният от депутатите документ призовава "международната общност да признае вота на каталунския парламент за независима република Каталуня".

Каталуня, най-богатата испанска провинция, обяви едностранно независимост миналата седмица след гласуване, забранено според испанската конституция. След него Испания уволни автономното каталунско правителство, установи пряко управление върху региона и свика избори в него на 21 декември.

Проекторезолюцията беше подписана от 21 от 63 депутати на Шотландската национална партия, в чиито ръце е самоправлението на Шотландия. Подписа го и един депутат на шотландските зелени. Проектът едва ли ще стигне да обсъждане в пленарна зала, тъй като за целта му трябва подкрепата от най-малко три партии.

45% от шотландците искат независимост според резултатите от последния референдум през 2014 г. и последвалите го социологически проучвания. Стърджън миналата седмица се изказа в подкрепа на каталунското право на самоопределение и това окуражи някои от националистите да поискат тя да признае независимостта на Каталуня.

"Не можем да признаем каталунската независимост, защото независимо колко ни се иска, не сме суверенна държава", каза неназован шотландски правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

"Таймс" съобщи в четвъртък, че правителството на сепаратистите в Каталуня е поискало подкрепа от шотландското правителство, не не получило отговор. Агенцията каза, че не успяла веднага да получи коментар от шетландското правителство.

Шотландската национална партия на Стърджън загуби повече от една трета от местата си в шотландските избирателни райони на изборите през юни и обясни загубите с лошо избрано време да призове за нов референдум за независимост.

Шотландците отхвърлиха независимостта с разлика от 10% през 2014 г., но референдумът за "Брекзит" през 2016 г. показа дълбоки разделения в Обединеното кралство. Шотландия и Северна Ирландия гласуваха преоблаващо да останат в ЕС, докато Англия и Уелс подкрепиха с мнозинство напускането.