Говорителката на руското Министерство на външните работи, Мария Захарова, на пресконференция вчера, 2 ноември, демонстрира непознаване на историята. И на българската, и на съветската.

Какво забелязвате в нейното изявление, цитирано по-долу изцяло?*

1. Г-жа Захарова представя спирането на депортацията на българските евреи през март 1943 г. (след като преди това 11 343 от тях са натоварени във вагоните и изпратени в концлагера Треблинка) като резултат от действията на Червената армия. 
Няма Българска православна църква, няма Димитър Пешев, няма нищо подобно. И, разбира се, няма нито един документ, който да подкрепя нейната теория.

2. Това, че за нея страшното не била вандалската постъпка, а че извършителите нямали понятие от своята история, а и от чуждата. 
Което, съпоставено с непознаването на историята, представено от самата г-жа Захарова, придобива особено значение.

Всъщност, както е известно от историята, паметникът е менте - посветен е на Съветската армия - освободителка, но през 1944 г. такава армия не е съществувала; казвала се е "червена работническо-селска армия". 
Някои хора все още не знаят този исторически факт. Мария Захарова изглежда е сред тях. 

В България СССР не идва като освободител, а като окупатор -- обявявайки война на България на 5-и септември 1944 г. 
Някои хора (вкл. и Мария Захарова) все още не знаят този исторически факт. 

В България няма "паднали за свободата" (по думите в първата реакция** на МВнР) съветски войници в резултат на военни действия. 
Някои хора все още не знаят този исторически факт. Как мислите, дали Мария Захарова го знае?


Мария Захарова*: "В Москва изразяват възмущението си от поредния акт на оскверняване на паметника на съветската армия в София. Той е станал в нощта на 31-ви октомври. 
Вандалите (не мога да ги нарека другояче) атакуваха монумента буквално преди една седмица, но сега надминаха себе си, като го надписаха с лозунги с откровено антисемитски характер. Тази хулиганска проява е особено цинична в светлината на това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини се предотврати депортацията на евреите от България и по този начин бяха спасени от неизбежна гибел около 50 хиляди души.
Най-страшното не е факта на обидата, а че в приведените от мен данни няма особен смисъл, защото хората, които са извършили този акт, нямат понятие от своята история. Ето това е страшното. Фактите, за които казах, имат ценност и значимост за тези хора, които знаят историята и никога не биха си позволили дори да се съгласят с подобно нещо. Тези, които идват с чуковете, лопатите и боите, изобщо не знаят славните страници на собствената си история, да не говорим за другата. Убедени сме, че подобни престъпни акции никога няма да срещнат разбиране сред широките народни слоеве. 
Настояваме българското ръководство да направи най-накрая необходимото за недопускане занапред на актове на подигравка над паметта на съветските воини, отдали живота си за спасението на европейския континент от нацизма."

И едно важно уточнение от мен: 
Антисемитският надпис е неприемлив и следва да бъде заклеймен, но не заради това къде е поставен, а защото изобщо е написан! 
Антисемитизмът е грозно явление, срещу което всички нормални хора трябва да се борим! 
А че авторите на надписа не знаят какво е ционизъм - това е друга тема. Ционизмът е национално движение на евреите да се завърнат в своята родина.

Коментарът е от профила на Вени Марковски във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.