Премиерът Бойко Борисов заяви,че ГЕРБ ще подкрепи законовите промени, внесени от ДПС, чиято цел според вносителите е да се спре "вторичното ограбване на КТБ". Борисов обясни, че ако партията не подкрепи тези промени, ще излезе че има нещо общо с "този грабеж". Вносителите на промените са Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид.

"Щом предлагат и щом чрез закон считат, че ще излезе истината, разбира се ще го подкрепим. Защото ако кажем, че не го подкрепяме, ще излезе, че когато сме били опозиция, имаме нещо общо с този грабеж", каза Борисов.

Като цяло премиерът Борисов изнесе поредното си one man show пред камерите и микрофоните на медиите. Това стана, докато проверяваше Източната тангента на Околовръстния път на София. Борисов коментира случващото се в парламента през последните дни и отстраняването от заседание на лидера на БСП Корнелия Нинова от шефа на парламента Димитър Главчев. Той говори и за идеята за отпадането на давността за престъпления, свързани с приватизация, и факта, че някои са напомнили за Цветелина Бориславова в този контекст. Борисов изтъкна, че не е "монах" и е имал жени в живота си, но не е редно всички те да се "веят като байрак". В тази връзка Борисов допълни, че се притеснява и за някои свои съученички, за които се знае, че са били близки с него.

Според Борисов Димитър Главчев не е трябвало да си изпуска нервите.

"Историята се повтаря, защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц и ми каза: "Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно." Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента", припомни Борисов.

 Той все пак каза, че от БСП използват всякакви похвати, за да създават напрежение.

"И затова и не отидох. Защото трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал, каквото казал, за да не го повтарям. Те да напомнят друго и това не е продуктивно. Показваме какво правим, има толкова напредък в България, който всички отчитат и в охраната на външните граници, и във всяко едно отношение. Мнението ми е, че въпреки провокациите председателят на парламента Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите и той", каза Борисов. 

Премиерът коментира и доклада на ЕК, който според него е обективен.

"На разговора с вицепремиера Тимерманс преди няколко дни в Брюксел той отчете - и това го каза и публично, че от май насам има напредък. Ще си поемем всичко, което имаме като ангажимент. Няколко задачи имаме в парламента, които също до края на годината ще станат. Не се шуми много, но пак изпреварваме Румъния - така както беше през 2012 г., и аз съм убеден, че 2018 г. в края ще сме извършили всичко, което ЕК твърди", каза Борисов.

И допълни, че е оптимист, макар че "ние си знаем, че не сме идеални".

"Ние си знаем, че имаме да дооправим още неща, но институциите са, мисля, достатъчно убедени и в Брюксел са сигурни, че ще ги направим. Затова, виждате, в техническите параметри има ясно казано какво трябва да се довърши, но няма нови препоръки. Мисля, че политическата оценка е достатъчно добра, за да сме оптимисти и да ни амбицира да работим по-добре", каза още Борисов.

Премиерът обясни, че отпадането на давността за престъпленията, свързани с приватизацията, не е насочено срещу фирмите, а срещу длъжностните лица, срещу които прокуратурата сега не може да работи.

"Не виждам никаква насоченост срещу никого в тази посока. Някой се припозна, че това едва ли не е срещу него, и почна да подхвърля: "ама Цветелина Бориславова". Проверявайте всички. Аз не съм монах, през живота ми съм имал жени. Само вие, предполагам, сте с по един, докато аз не съм светец в това отношение. Трябва ли всяка жена, която е минала през моя живот, след това да я веят като байрак и да обясняват, че трябва да я проверяват", заяви Борисов.

И допълни:

"Аз даже се притеснявам за някои свои съученички, защото се знае, че тогава сме били близки. Не ги знам и къде са сега, но почвам да се притеснявам. Ако почнем да вървим кой с кого е бил и да му проверяваме живота в момента, звучи… Това не работи добре."

Борисов допълни, че сделките, за които все още не е изтекла давността, се проверяват.

"Не мога да разбера защо е тази истерия или кой знае какво сме предложили. Напротив, всеки, който се е облажил, да си понесе отговорност. Като гледам "експертите", които се показаха от Софиянски нататък, всички питат защо го правим. Защото някак си не ви отива да ни давате оценка на нас. Имаме кой да ни дава", каза още Борисов.