Учени в цяла Европа недоумяват заради феномен, който изглежда забулен в тайна и представлява сериозна заплаха, пише в. "Ню Йорк таймс".

Става дума за концентрация на разиоактивно заразяване, причинено от нуклида рутений-106.

Официални наблюдаващи органи във Франция и Германия стигнаха до извода, че засеченото от края на септември насам заразяване е с източник Южна Русия или Казахстан. Заключението е въз основа на проучването на времето.

"Най-вероятно зоната на изтичане се намира между Волга и Урал", заявиха на 9 ноември от френския Институт за изследване на ядрената сигурност - IRSN.

На 8 октомври от германската Федерална служба за защита от радиация съобщиха:

"Русия трябва да бъде смятана за предполагаемия район на произход на радиоактивното изтичане."

Твърдението обаче бе отхвърлено от "Росатом" - държавната руска компания, която се занимава с ядрената индустрия. Според нейно изявление "нито една компания от руската ядрена индустрия не е регистрирала нива на радиация, надвишаващи нормата".

Според "Росатом" по-вероятно източник на заразяването да е "една от страните в източната част на ЕС". Оттам допълниха, че ива нисоки нива на радиация над Италия, Румъния и Украйна (последната не е член на ЕС - б.р.).

При всички положения наличието на малко известно вещество предизвика безпокойство, че заплахата за здравето в Европа може да се увеличи, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Още повече европейците още помнят катастрофата в Чернобил през 1986 г., а 20 години по-късно - и смъртоносното отравяне в Лондон на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко с плутоний-210, който е рядък и силно отровен изотоп.

С това наум безпокойство предизвиква засичането на повишено, но необяснимо ниво на рутений-106 от мониторингови системи в Австрия, Франция, Германия, Италия и Швейцария.

Постепенно с намаляването на нивата безпокойството поутихна.

Агенциите за ядрена сигурност в Германия и Франция стигнаха до заключението, че замърсяването не заплашва здравето на европейците или околната среда.

"Тези ниски нива на радиоактивност не представляват опасност за здравето на населението", казаха от германската служба за защита от радиация на 10 ноември.

Френските експерти излязохо с подобни изводи, но изтъкнаха, че изпуснатото количество рутений-106 е значително. Ако заразяване от такъв мащаб стане във Франция, властите биха наредили мерки за опазването на хората, живеещи в радиус от няколко километра наоколо.

(От българската НСМОС - Национална система за мониторинг на околната среда, също заявиха, че няма превишени норми за радиоактивност у нас - б.р.)

Нуклидът, който не се получава по естествен начин, е използва за различни цели, сред които лечение на ракови заболявания и източник на енергия за спътниците.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) проучили дали завърсяването може да е причинено от спътник, падащ на Земята, но установили, че няма такъв случай.

Французите и германците са убедени, че инцидентът не е станал в ядрен реактор, тъй като е изтекъл само рутений-106. При авария биха изтекли и други нуклиди.

Така потенциалните източници остават два, изтъкнаха от френската агенция - или в обект за преработка на ядрено гориво, или от производството на източник на радиоактивност като например рутений.

От руска страна не можели да обяснят източника на заразяането, твърди френският експерт Жан-Кристоф Гариел. Когато погледнали документите с изследванията, те казали, че резултатите са напълно верни. Но за източника не обелили и дума.

Гариел обаче допълни, че от 6 октомри насам нивото на рутений-106 намалява и нуклидът вече не бива засичан над Европа.