Депутатът от ДПС Делян Пеевски е сред главните герои в скандалния бележник на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, разкри сайтът Faktor.bg. От публикувани копия на страници от прословутото тефтерче става става ясно, че името на медийния бос се споменава поне на три пъти в записките на Златанов. Сайтът подчертава, че макар и Златанов в началото на тази година да се сдоби с ефективна присъда на първа инстанция, досега особата на Пеевски е грижливо крита като участник в мрежата от търговия с влияние, а други имена нарочно са "подхвърляни" на обществото. 

Точно преди една година – на 17 юли 2013 г., скандалът получи публичност след шумна пресконференция на държавното обвинение. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов разкри пред медиите, че записките в тефтера, който е открит при обиск в дома на Златанов, изглеждат като търговия с влияние. Тези механизми са и възможност за упражняване на натиск, допълни тогава той.

Бяха представени сканирани бележки от личния тефтер на Златанов, където са споменати имената на президента, на министри, депутати. Стана ясно, че Златанов е съгласувал действията си с лице, с инициали И.Ф., която пък е действала по указания на Ц.Ц и Б.Б. По-късно депутатът Искра Фидосова се оттегли от политиката.

Тогава прокурорите Борислав Сарафов и Роман Василев (който преди месец изненадващо напусна всички постове) акцентираха върху имената на президента Росен Плевнелиев и на Димана Ранкова. На няколко места в указанията се посочва да не се работи по преписката, а да се бави. Споменават се имената на Трайчо Трайков, цигарения бос и лидер на БАСТА Емил Димитров, говори се и за "Активна работа и по Ангел Семерджиев".

Прокурорите предоставиха на медиите някои извадки от бележника:

"Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова - нормално поведение"; "Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ - ЦЦ - ББ"; "Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата - следва фин. одит. д-р на фин. одит. ИФ ще го оправи".

Едно от лицата, които най-много се споменава в преписката, е президентът Росен Плевнелиев, като прокурорите не пожелаха да кажат дали е засегнато лице или е давал директиви. Те внушиха тогава, че имат яснота, кой е поръчителят, но не пожелаха да кажат. Пак според магистратите част от бележките гласят: „Е. Димитров - внимание, първо трябва да се съгласува с И.Ф." и "Е. Димитров - не се бърза за цигарите" и т.н. (Част от бизнеса на бившия ГЕРБ-ер Димитров, известен с прякора Емо Ротманса, е внос на цигари,б.р.) 

Според ксерокопията, с които Faktor.bg разполага, с уверението, че са автентични, става ясно, че 

прокуратурата просто е пропуснала името на Пеевски

На страница от бележника, с дата 07 януари под номер 14 злополучният шеф на комисията е записал:

„Е. Димитров – внимаваме първо да се съгласува с И.Ф. и Д. П./ да се видят само дружествата; - м.д. се пусне? 

В прокурорския вариант на поднесената информация инициалите Д.П. липсват, подчертава още сайтът.

Спестени били и записките от страница с дата 22 януари, където най-отгоре е записано собственоръчно:

„1.02.2013 г. Емил Димитров – имаме искане и достъп до обществена инфорамиця? – ще бъде 1 сигнал от април и 1 сигнал от юли 2012 г. ( Д. Пеевски - за цигарите ) – за др. седмица”.

На страница от 16 октомври е записано:

„+Делян Пеевски (да се почака)”.

На мушката на Златанов, но по указания явно на депутата от ДПС Пеевски, е бил и фармацефтичният бос Огнян Донев, пише още Фактор.бг.

На страницата от 28 януари първо е отбелязано:

„ +Огнян Донев – компетентен по реимбурсация, определя цените, Какво да правим с него”,

а няколко реда по-долу Златанов е посочил:

„18.03.2013 г. 1. Ранкова – във вторник, 2. Огнян Донев – Д. П.”

От записките се налага категорично изводът, че Делян Пеевски е фактор, с който Златанов се съобразява и от който идват поръчки за определени лица.

Ако се върне лентата назад, е видно, че тогава се атакуват Емил Димитров заради цигарения му бизнес, който пречи явно на новия неофициален собственик на „Булгартабак”, но и Огнян Донев, който през този период е издател на "Труд" и "24 часа" - едни от най-големите печатни медии и реално притеснява любимия бизнес на Пеевски.

Атаките срещу него обаче са чрез фармацевтичния му бизнес.

Скандалното в случая е, че държавното обвинение, в лицето на зам. главния прокурор Сарафов за пореден път ясно заема страна, обобщава Фактор.бг. Над Пеевски е разтворен чадър, а на обществото е спестена ролята му на незаобиколим фактор с влияние в държавата. Същевременно акцентът в атаките чрез тефтерчето на Филип Златанов се насочват едностранчиво срещу държавния глава и лидери на опозицията.

Филип Златанов бе привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление. Неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките бяха само част от констатираните нарушения, съобщени от Борислав Сарафов

В началото на април тази година Софийски градски съд призна Филип Златанов - Тефтерчето за виновен по обвинение за престъпление по служба и го осъди на 3 години и 5 месеца ефективно. Освен това съдът го лиши и от правато да заема държавна длъжност за срок от 5 години.

"От държавното обвинение дължат отговор - автентични ли са страниците от тефтерчето на Филип Златанов, които бяха предоставени на Faktor.bg и които публикува, защо е прикривано името на Пеевски цяла година и имат ли вина конкретни магистрати за това - потат от интернет сайта. - В противен случай в гражданите наистина остава горчивото усещане, че депутатът от ДПС е с необяснимо огромно влияние в най-високите етажи на прокуратурата."

От пресслужбата на главния прокурор Сотир Цацаров заявиха пред Клуб Z, че засега ще се въздържат от коментар.

Източници от обвинението се зарекоха пред Клуб Z, че тефтерчето е предадено на съда в напълно оригинален вид, т.е. - без да са "премахвани" или "редактирани" имена, включително и това на Пеевски. То е веществено доказателство по делото срещу Златанов. Какво е посочено на пресконференцията от зам.главния прокурор Сарафов - е отделна тема.

Тепърва щяло да се преценява дали на базата на отделени материали в евентуално ново дело ще може да се повдигнат обвинения на хора, по-високо от Златанов.

 

Факсимилета от тефтерчето на Златанов: