Бронзовата статуя от фонтана пред Народния театър е била съборена от постамента си, установиха минувачи в Градската градина в събота рано сутринта. Красивата гимнастичка, уловена от ваятеля си Георги Чапкънов в пирует, днес бе полегнала на дъното на празния басейн. Оказва се, че е била повалена от почитател, решил да си направи снимка, покатерен върху нея, научи „Площад Славейков“ от зам.-кмета по културата Тодор Чобанов.

Инцидентът е станал около 4 ч. сутринта в събота сутринта, научи „Площад Славейков“. Злополучният опит за снимка е бил заснет от камера, а извършителят – разпознат и заловен, съобщи Чобанов. Заместникът на кмета Фандъкова не разкри самоличността на вандала, от ние научихме, че е 18-годишен младеж, който не е криминално проявен. Младият мъж ще бъде осъден по бързото производство – най-вероятно за хулиганство.

На извършителя ще бъде наложена глоба между 500 и 1000 лв., а Столична община ще поиска от него да покрие и възстановяването на щетите по реставрацията на статуята. Самият автор ще се заеме с възстановката на произведението.

Часове след инцидента статуята е била пренесена в близката Софийска градска художествена галерия, към чийто фонд се води по документи. Авторът Георги Чапкънов спешно е бил повикан.

Установено е, че произведението не е повредено, счупен е единствено 20-сантиметровият шиш, на който е била забодена в постамента.

По обяд празният басейн вече бе пълен с деца, които тичат между други стърчащи железа – на струйниците на фонтана.

"Площад Славейков"