Десетки хиляди протестираха срещу реформата в съдебната система в Полша. Опасенията, че промените, даващи правото на парламента да сменя съдии, нарушават принципите на правовата държава, стават все по-силни.

Протестите имаше в 100 града в петък късно вечерта, съобщи Ройтерс.

Те бяха реакция на решение на депутатите от управляващата партия в Полша "Право и справедливост" да дадат предварителното си одобрение за двата проектозакона, които предвиждат промени в съдебната система. Нормативните актове ще позволят на парламента да сменя най-висшите съдии в страната. Европейската комисия вече предупреди, че тези промени заплашват върховенството на закона и може да доведат до безпрецедентно замразяване гласа на страната в Европейския съвет

След като бъдат окончателно одобрени през декември и подписани и от президента Анджей Дуда, те ще позволят на парламента с мнозинство от три пети да назначава новите членове на Висшия съдебен съвет (KRS), който ръководи кадровата политика в правораздаването. Подробностите ще станат ясни във вторник.

Текстовете вероятно ще засилят напрежението между Варшава и Брюсел и може да предизвикат ограничаване на евфорондовете за полската икономика

 

"Право и справедливост" има мнозинство, но не и 60% от гласовете в парламента. Повече от 20 правозащитни организации подписаха преди няколко дни петиция, в която се казва, че промяната ще сложи край на Полша като демократична страна, която следва върховенството на закона.

С другия закон, одобрен на първо четене в петък, парламентът променя избирателната система, с което според опозицията се застрашава честността на изборите в Полша. Той предвижда слагането на камери в избирателните секции, които да предават на живо какво се случва в тях в изборния ден. Ще се сменят и всички членове на Държавната избирателна комисия, която организира и наблюдава провеждането на избори.

Седем от деветимата членове на комисията се предвижда да бъдат избирани от депутатите за 9-годишен мандат. Трима ще бъдат директно назначавани от управляващата партия, а останалите четирима - от другите партии. Последните двама ще бъдат съдии, избрани от председателите на Конституционния трибунал и на Върховния административен съд. Конституционният трибунал вече се оглавява от лоялен на "Право и справедливост" съдия.

Критиците смятат, че законите са част от план на "Право и справедливост" да засили властта си над правосъдната система и са още една стъпка страната да поеме към авторитаризъм.